Nem kell elköltöztetni a boglári borudvart (sonline.hu)

Hosszú évek óta húzódó huza-vona végére tett pontot a Legfelsőbb Bíróság egy a napokban meghozott ítéletével. A balatonboglári borudvar közelében élőket kezdetektől fogva zavarta a zaj és a hanghatás, ami az ottani rendezvények miatt előfordult. Mivel a helyhatósággal nem tudtak megegyezni a többségében nyaralók tulajdonosai, ezért az érintettek pertársaságot alapítottak és a bírósághoz fordultak. Kártérítést kaptak, de a borudvarnak nem kell költöznie.

Első fokon eltiltotta a jogsértéstől az önkormányzatot és kártérítést ítélt meg a Kaposvári Törvényszék az ingatlantulajdonosok felé, amelyet az önkormányzat ki is fizetett. (Mint arról a hirbalaton.hu beszámolt, egyre több problémát vet fel a balatoni rendezvények zajhatása, ezért tavaly precedens értékűnek számított az az ítélet a boglári borudvar ügyében, amelyben kártérítés megfizetésére kötelezték az önkormányzatot az időközben orvosolt zajhatásokért.)

Ezzel azonban még nem ért véget a történet: a lakók azt szerették volna elérni, hogy költözzön el a borudvar. Ezt a másodfokú bíróság nem hagyta helyben. A lakók ebbe sem nyugodtak bele, ezért a Kúriához fordultak. A friss jogerős döntés értelmében a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a másodfokú ítéletet.

– Nagy győzelem ez számunkra, mert a borudvarnak nem kell költöznie – mondta Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere. – Természetesen a további működés a jogszabályok betartása mellett folytatódik, amelyet a bérlőknek tudomásul kell venniük.

Mészáros Miklós hozzátette: a balatonboglári borudvar nagy népszerűségnek örvend a helybéliek és természetesen az idelátogató turisták körében is. Ezért is megnyugtató a városvezetés számára, hogy a Kúria Balatonboglár önkormányzata számára kedvező döntést hozott – írja a sonline.hu.