Nem egy méhész fejében megfordult, felhagy a munkával (sonline.hu)

Nem egy méhész fejében fordult meg az utóbbi hetekben, hogy más jövedelemforrás után néz. Ugyanis nem csak a méz alacsony felvásárlási ára sújtja az ágazatot, de az utóbbi idők egyik leggyengébb akácszezonja is. Mindeközben a nyaralótulajdonosoknak is figyelniük kell a méhekre. 

Az évek óta tartó alacsony felvásárlási árak után az idei csekély akácméztermés többeknek kedvét szegte a méhész szakmában – nyilatkozta a Somogy Megyei Hírlapnak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megyei szaktanácsadója. Nagy Csaba Zoltán hozzátette: akkor a mérgezéses esetek még tovább rontották az ágazatban a helyzetet. Szerinte nehéz megmondani, mivel lehetne áthidalni a gyenge méztermésből adódó kiesést. A piaci helyzet miatt most a méheket sem igen lehet eladni, vagy csak nagyon nyomott áron válhat meg tőlük a gazda. Néhányan belefogtak az utóbbi időben például a méhanya-nevelésbe is, mások méhpempő előállítását tervezgetik, mellyel kiegészíthetnék jövedelmüket – tette hozzá a szakember.  Úgy véli: némi bizakodásra adhat okot, hogy hamarosan egy 600 millió forint keretösszegű pályázat is megnyílik a méhészek előtt. Ebből ötszáz forint juthat méhcsaládonként, ami valamelyest segíthet a méhésznek a költségek kigazdálkodásában.

Kada Zsuzsanna, az OMME balatonlellei szervezetének elnöke szerint minden támogatás jól jön, de ő maga a mézet népszerűsítő akciók erősítésében látja a jövőt. Úgy véli: aki hosszú távra tervez a méheivel, annak sajnos a gyenge éveket is el kell viselnie. Az idén az akácméz mennyisége jóval kevesebb, a méhrajok száma viszont jóval több volt az átlagosnál.

Balogh László, a Nagyatádi Méhész Egyesület elnöke a lapnak elmondta:  a méhészetből élő családok az idei gyenge akácszezon után kis túlzással a tönk szélére kerülhetnek. Többen azon gondolkodnak, hogy eladnák méhészetüket, kénytelenek más területen elhelyezkedni – tette hozzá. A lábodi méhész abban bízik, hogy az akác utáni növényekből még lehet valamekkora méztermés.

Az átlagosnál több méhrajt fogott már be az idén Stadler László fonyódi méhész. Öt alkalommal fáról, kétszer kéményből, de volt olyan eset, hogy a redőnytokból kellett begyűjteni a méheket. Legtöbbször a ritkán látogatott nyaralókat veszik birtokba a repülő rovarok. Ideális az volna, ha megmaradhatnának a begyűjtött méhek, de erre sokszor nincs lehetőség.  A begyűjtött méhekre is szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak, például nem vihetők el öt kilométernél messzebbre a befogás helyétől – tudósít a Somogy Megyei Hírlap.

A méhraj-befogásban segítő, darázsirtást vállaló szakemberek listája az OMME weboldalán is elérhető.