Szeméttel tömték be a védett madarak fészkeit Zala megyében (M1 Híradó)

Szeméttel tömködték be a gyurgyalagok fészkelőhelyét Zala megyében. A fokozottan védett madár löszfalakban fészkel, ezeket torlaszolta el valaki, nem is egyszer. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága feljelentést tett. A gyurgyalag eszmei értéke, példányonként százezer forint.

Egy amatőr madarász vette észre, hogy valaki műanyag zacskóval, sörös dobozokkal és más szeméttel tömte tele a fészkeket – számolt be az esetről az M1 Híradója.  A megyei madarász egyesület emberei azonnal eltávolították a törmeléket a fészkekből. Másnap azonban valaki újra eltorlaszolta a madarak járatait. A madarászok ezért értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságát, amely feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A rendőrségi helyszínelés óta újabb bűncselekmény nem történt. Az igazgatóság minden nap ellenőrzi a területet, nehogy valaki kárt tegyen a fészkekben. A fiókák ugyanis gyorsan elpusztulhatnak, ha a szülők nem jutnak be hozzájuk élelemmel, vagy nem jut be hozzájuk elegendő levegő. Ezáltal egy-egy lokális populáció gyakorlatilag otthontalanná válhat vagy költőhely nélkül maradhat, sőt, elpusztulhat a fészekalj vagy a kotlómadár is – mondta az M1 Híradónak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegység-vezetője. Sinka Gábor hozzátette: a madárfaj fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 forint, így természetkárosítás bűncselekményét követi el, aki veszélyezteti az állatot vagy annak költőhelyét.