Nem cserélné a Balatont Japánra Érdi Mári olimpikon vitorlázó (Magyar Vitorlás Szövetség)

Átaludta Érdi Mári a Hagibisz tájfun pusztítását, de a lényeg, hogy az eltervezett munkát a pokoli időjárás ellenére sikerült elvégezni az edzőtáborban. Japánban hatvan éve nem tombolt olyan pusztító tájfun, mint az idén a Hagibisz. Október 12-én csapott le a szigetországra, több mint 20 halálos áldozatot hagyva maga után. Egyes területeken annyi eső ömlött 24 óra alatt, mint Magyarországon másfél-két év alatt. A szupertájfun valóságát a helyszínen élte meg a tokiói olimpiára készülő Érdi Mári. A hazaérkezése után viszonylag nyugodtan idézte fel a kritikus szombat-vasárnap emlékét.

(Fotó: https://www.facebook.com/sailingolympics/)

A vihar előtti napokban érezhetően nagy volt a félelem, a japánok nagyon felkészültek – kezdte a beszámolót a Magyar Vitorlás Szövetség Facebook oldalán közzétett interjúban Érdi Mári. Amikor jött a tájfun, abból nem éreztünk sokat, mert ki sem lehetett menni a hotelből. Igazából átaludtuk az egészet. Ami kicsit félelmetes volt, hogy a tájfunt megelőzte egy földrengés – fogalmazott.

A hajót egy szélvédettebb helyre vitték és alaposan le kellett kötni a kikötőben, szerencsére nem lett baja. A szél előtte és utána is erős volt, de mást nem tapasztaltak, ami különös lett volna. Mondjuk tájfuntól függetlenül is szokott erősen fújni itt a szél, minden napot próbáltunk maximálisan kihasználni – mesélte az olimpiára készülő balatoni vitorlázó. Hozzátette: általában reggel fél kilenckor mentünk vízre és nagyjából három órát edzettünk ott. Az elején egy kis sebesség, aztán futamoztunk. Jött az ebéd, majd 1-2 óra pihenés és utána mentünk kondizni. Naponta egyszer voltunk vízen.

Most sem sikerült megszeretni Japánt. Nem egyszerűek a körülmények. A hotelben nagyon kicsik a szobák és még egy konditerembe is nehéz bejutni – fogalmazott Érdi Mári. Kifejtette: vitorlázni szeret, de a vízen kívüli körülmények borzasztóak.
Szakmailag azért nagyon jó volt az egész edzőtábor. Azért is jó volt, mert most a part felől fújt a szél és nyáron abból nem kaptunk túl sokat. Másrészt a hátszelekben nagyon jó emberekkel tudtunk együtt vitorlázni és tanulni tőlük. A lényeg, hogy azt a munkát, amit elterveztünk maximálisan megcsináltuk és nagyon hasznos túra volt – értékelte az elmúlt heteket.

Örülök, hogy itthon vagyok. Legközelebb november 3-án megyek Portugáliába, addig Magyarországon készülök. Japánban még lesz egy világkupa, jövő júniusban, az olimpia előtt és lehet, hogy mi még májusban is elmegyünk. Lesz még alkalmam megszokni a körülményeket, de az biztos, hogy, ha egyszer majd nászútra megyek, akkor nem Japán lesz az úti cél”- mondta kedvesen kacagva Mári a Magyar Vitorlás Szövetség Facebook oldalán közzétett interjúban.