Nem állnak le a fejlesztések a Balaton körül (Magyar Nemzet)

A turizmust is sújtó koronavírus-járvány ellenére is folytatódnak a már megkezdett balatoni fejlesztések, és az ideieknek se látják akadályát a vállalkozások és a települési önkormányzatok. Hét nagy vitorláskikötőben E-hajók feltöltésére alkalmas berendezést telepítenek, Füreden exkluzív szálloda épül, Keszthelyen ingyenes B+R parkolót alakítanak ki.

Megújul Balatonfenyvesen a hét kilométer hosszú beltéri bringaút, korszerűsítik a közúti és a gyalogos közlekedést a Magyar falu programból elnyert 12 millió forintból, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandok fejlesztésére juttatott 100 millió forintos támogatásából pedig óriáscsúszdával gazdagítják a település nagystrandjának szolgáltatását – írja a Magyar Nemzet.

Keszthelyen egyebek mellett a belváros szívétől mindössze háromszáz méterre eső B+R parkoló megépítésével folytatódik a munka.  A 60 személygépkocsinak és 60 kerékpárnak helyet adó,130 millió forint uniós forrásból megvalósuló, ingyenes létesítmény egyrészt a városban lakók közlekedését, másrészt a várost érintő igencsak fellendült kerékpáros turizmust szolgálja.

A víziturisztika, ezen belül a kedvtelési hajózás kiszolgálásának feltételeit bővíti majd hamarosan az az öt, elektromos-hajó fogadására és feltöltésér alkalmas állomáshely, amellyel az MTÜ együttesen 4,8 milliárd forintos támogatásából Tihany, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonaliga és Balatonföldvár egy-egy vitorlásklubja lép magasabb osztályba. A támogatás megvalósításának feltétele 40 hajó- és 5 vendéghely biztosítása, továbbá az E-kikötő egész éves nyitvatartása. Március közepén megkezdődött a füredi kikötőnél annak a négycsillagos, prémium-kategóriájú, 100 szobás hotelnek az építése, amely többek közt a 170 új vitorláshajóhelyre érkezők szállását is biztosítja majd.

A Balaton-felvidéki fejlesztések között hangsúlyos helyet kap a füredi Lóczy-barlang új látogatóközpontjának megépítése, a salföldi Major fogadó bővítése, és a hegyestűi geológiai bemutatóhely akadálymentesítése – összegez a Magyar Nemzet.