Nehéz helyzetbe kerültek a somogyi fürdők (sonline.hu)

A hét elején, a vonatkozó kormányrendelet közzététele előtt még bizonytalanok voltak a fürdővezetők, hogy a bezárási kényszer rájuk is vonatkozik-e. A kedd éjféltől életbe lépő szabályok értelmében azonban egyértelmű, hogy a közfürdőket is be kellett zárni. Ezzel mind a hét somogyi fürdőre lakat került. Pedig van olyan létesítmény a megyében, amelyet annyira megtépázott már a világjárvány, hogy a szabályozástól függetlenül is rövidített nyitvatartást tervezett.

Azt terveztük, hogy decembertől csökkentjük a nyitvatartásunkat, alkalmazkodva a buszjáratokhoz – mondta a sonline.hu-nak Pozsár Sándor, az Igali Gyógyfürdő vezetője. Hozzátette: emellett csökkenteni kényszerültek a dolgozóik munkaidejét. A teljes bezárás számunkra egyenlő a tragédiával.

Hiába sikerült jól a nyár a magyar turizmusban szereplők számára, őszre már a nyári tartalékokat kezdték felélni. Csokonyavisontán azonban az is kevés volt. Már most csődközeli állapotban vagyunk – mondta  Nagy Balázs László, a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő vezetője. A nyári tartalékaikat felélték, most minden lehetőséget igyekeznek megragadni.

Minden szolgáltatás leállt a létesítményben, egyelőre a gyógyászati kezeléseket sem lehet igénybe venni. A kiadott kormányrendelet erre vonatkozóan semmilyen állásfoglalást nem tartalmazott – húzta alá Nagy Balázs László.  Ezért levelet írt a tisztifőorvosnak, amelyben arról kért tájékoztatást, a fürdő gyógykezelései működhetnek-e, és ha igen, milyen feltételek mellett. A bevétel így nulla forint, s bár szálláshelyek is vannak a komplexumban, arra aligha számíthatnak, hogy az üresen árválkodó kempingparcellák közül néhányat valaki üzleti céllal kivesz.

A fürdővezetők jelenleg legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy a munkavállalókat megmentsék.  Hatalmas érvágás ez nekünk – mondta Györkös Tamás, a Marcali Gyógyfürdő vezetője, aki a Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesületének elnöke is. Nekem azt kell néznem, hogy ne kelljen elküldenem a dolgozókat. Viszont jelenleg nem egyértelmű, hogy a közalkalmazotti státuszban lévő munkavállalókra mi vonatkozik, hogyan tudunk rájuk igénybe venni támogatást – fogalmazott.

A dolgozók megtartása kiemelten fontos a fürdőkben, tette hozzá. Hiszen olyan munkaköröket kell betölteni, amelyekhez szakképzettség és munkatapasztalat szükséges. S ha egyszer elköszönnek, nem lehet egykönnyen újat találni. A koronavírus első hullámában csupán néhány olyan fürdő volt a régióban, ahol egyetlen dolgozót sem kellett elküldeni.