Elbontották a Palace-t Siófokon (siofoki-hirek.hu)

Weisz Albin építtette a Fogaskerékgyár üdülőjének, aztán SZOT-üdülő, majd diszkó-komplexum lett, amit most bontanak, hogy szálloda épülhessen a helyére. Ma már a földdel egyenlő a széplaki Palace.

A széplaki Palace diszkó helyére épülő Palace Hotel 23 szobás lesz, nem valósul meg az a terv, ami kétszer ekkora hotellel, közterületi parkolóval és közterület-fejlesztéssel számolt – írja a siofoki-hirek.hu.  A portál részletesen beszámol arról, mi hogyan történt időrendi sorrendben:

  • 2018. június: településképi hozzájárulás (főépítészi, polgármesteri) az eredeti elképzeléshez: 4 csillagos, 2 szintes szálloda, 23 szobával, wellnessszel, telken belüli mélygarázzsal.
  • 2019. december 2.: a beruházó új elképzelése: 53-57 szobás hotel, közterületi gépkocsiparkolás a Vécsey utca és a Deák sétány között, 6 helyett 14 méteres épületmagasság, 40 helyett 50 százalékos beépítés. Ezekhez a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosítása szükséges, a beruházó közterület-fejlesztést is vállal; december 3.: a képviselő-testület nem találta kellően előkészítettnek a kérelmet; december 18.: városházi munkacsoport alakul, mely a tervek továbbdolgozását tartja szükségesnek.
  • 2020. február: helyi építészekből álló ad-hoc bizottság véleménye: a terv támogatható.
  • 2020. március: a polgármester hozzájáruló határozata; Gencsi Attila városrészi képviselő kérése: a telek eltolásával a Vécsey utcában járda épülhessen – ezt a beruházó és az önkormányzat is támogatja, de amíg az ehhez szükséges telekalakítás nem történik meg, a HÉSZ-módosítás sem bonyolítható; az állami főépítész további feltételeket fogalmaz meg a beruházó felé.
  • 2020. június: a HÉSZ-módosítást az önkormányzat támogathatónak ítéli.
  • 2020. szeptember 1.: a beruházó közli, hogy az új tervek nem tudnak megvalósulni, mert a telekalakítással és HÉSZ-módosítással kifutnának a Kisfaludy-programban előírt 2021. végi befejezési határidőből. Ezért az eredeti szálloda-elképzelés tud csak megvalósulni, de köszönik az önkormányzat hozzáállását. Kérik azonban a HÉSZ-módosítást, melynek révén később bővíthetnék a hotelt.
  • 2020. szeptember 24.: a képviselő-testület a korábbi, a nagyobb szállodát támogató döntést visszavonja és úgy dönt, hogy nem módosítja a HÉSZ-t. A szavazás egyhangú.