Nagyot változik az élet csütörtöktől (napi.hu)

November első napjától már senki sem köteles elfogadni a régi ezreseket, tovább bővül a digitális egészségügyi rendszer és duplázódik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása. Emellett tovább bonyolítják a fapadosok a poggyászszabályaikat, fiatalok ezrei juthatnak ingyenes európai vonatozáshoz, valamint kevesebbet számlázhat a Telekom a felszólításokért.

Motiválják a közfoglalkoztatottak versenyszférába jutását

A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában. Így a munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás havi 45,6 ezer forintra emelkedik, ez a kabinet szerint még jobban motiválhatja a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon, magasabb bérezés mellett találják meg a boldogulásukat.

 

Újabb csatlakozók az online egészségügyi rendszerhez

Egyre kiterjedettebb lesz a digitális egészségügyi rendszer: november 1-ig kell csatlakozniuk az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (eeszt) azoknak a nem közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek a Központi implantátumregiszter vagy a Nemzeti csípő- és térdízületi endoprotézis beültetés regiszter rendszerébe kötelesek adatokat szolgáltatni. Szintén csütörtökig csatlakozik az online egészségügyi rendszerhez az Országos Mentőszolgálat.

 

Pár nap maradt – búcsúznak az ezresek

Csütörtöktől már nem lehet fizetni – pontosabban senki sem köteles elfogadni – a régi, 2017 előtt kibocsátott ezres bankjegyekkel, amelyekből még több mint 10 millió lehet forgalomban. A határidő után maradnak a posták, a bankfiókok és a jegybank, mint beváltóhelyek. Az ezres címlet az idén ünnepli 35. évfordulóját, ugyanis 1983-ban jelent meg, addig az 500-as volt a legnagyobb értékű bankjegy.

 

Új engedélyeztetés gázkazánoknál és vízmelegítőknél

Szeptember 16. óta csak úgynevezett ErP minősítéssel ellátott gázkazánt és vízmelegítőt lehet beszereltetni a háztartásokba. November 1-jétől a készülékek engedélyeztetési folyamata is változik. Ez alapján ki kell vonni a forgalomból minden olyan készüléket, amely nem rendelkezik alacsony kibocsátású engedéllyel. A háztartásokban lévő készülékek tovább működtethetőek, azonban ha csere válik szükségessé, akkor ezekben az új készülékekben kell gondolkodni.

 

Új államtitkár érkezik a PM-be

Varga Mihály pénzügyminiszter Gion Gábort javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek a pénzügyekért felelős államtitkári tisztség betöltésére a tárcavezető – jelentette be a PM. Novembertől töltheti be a Hornung Ágnes távozásával megüresedő pénzügyekért felelős államtitkári tisztséget.

 

A fiataloknak ingyenes InterRail bérletprogram az EU-ban
Novembertől tizenkétezer európai fiatal számára nyílik meg a lehetőség, hogy az EU ingyenes InterRail bérletprogramjában körbeutazza Európát. Idén nyáron tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, novemberben indul a második pályázati kör. Az unió ingyenes programjának pályázata május végén jelent meg, feltétele volt, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban legyen 18 éves.

 

Módosult két légitársaság poggyász-szabályzata

Ismét megváltoztatta a Wizz Air fapados légicég a poggyász-szabályzatát, amelynek lényege, hogy november 1-től kezdődően minden utas felvihet a fedélzetre egy darab ingyenes kézipoggyászt (legfeljebb 40x30x20 centiméter). Ez tulajdonképpen a tavaly október végéig élt szabályuk ismét. A fedélzeti és feladott poggyászokat kombinálva több mint 50 különböző összeállítást választhatnak az utasok. Lépett a Ryanair is: idén januárban egyszer már változtattak, most az új szabály, hogy november 1-től 58 literről 20 literre csökken a kézipoggyászméret a társaságnál, azaz már csak egy csomagot vihetünk magunkkal ingyen a fapados gépeire.

 

Visszább kell vennie a Telekomnak a felszólítási díjból

Módosította általános szerződési feltételeit a Magyar Telekom Nyrt., és novembertől enyhíti az előfizetők fizetési felszólításokkal összefüggő terheit. Az NMHH ugyanis korábban úgy találta, hogy a szolgáltató bruttó 750 forintos fizetési felszólítási “eljárási” díjat számít fel alkalmanként – ami méltánytalanul magas a piac többi szereplőjéhez viszonyítva -, és ezt már az első felszólítás esetében is kiszámlázza – írta a napi.hu.