Nagyboldogasszony ünnepe Andocson

Zarándokokkal telt meg a Somogy megyei Andocs az egyik legfontosabb Mária- ünnepen. A katolikus hívők Szűz Mária menybemenetelét ünneplik ezen a napon, amely több hazai településen búcsúnap, számos országban munkaszüneti nap.

Ezt a napot varázserejűnek tekintették, a Balaton mentén ekkor szedték a javósok a rontás elhárításához szükséges füveket. Régen ezen a napon a katolikus templomokban füveket és mentát szenteltek, hogy majd ezzel gyógyítsák a betegeket. Az augusztus 15-a és a szeptember 8-a közé eső időszak varázserejű. Ekkor kell kiszellőztetni a hombárt, a téli holmit, a ruhafélét, hogy a moly bele ne essen. A hiedelem szerint ez időszakban ültetett tyúk összes tojását kikölti. A búzát is ekkor kell megszellőztetni, hogy ne legyen dohos, ne essen bele a zsizsik.

A nap időjárása termésjósló is. Ha a „nagyasszony” fénylik, jó bortermés van kilátásban.

Az andocsi templom több egyszerű falusi templomnál. A barokk építményhez kis gótikus kápolna, az andocsi Mária otthona csatlakozik, mellette barokk stíluselemeket felmutató, egyszerű, gótikus támpillérekkel megerősített rendház található.

Szintén egyedülálló a Mária-ruhák Múzeuma, mely a környéken egyedülálló gyűjtemény, ma már több mint kétszáz darabból álló “ruhatárral”. Az első palástot Széchenyi Katalin grófnő 1747-ben ajándékozta a kegyszobornak, példáját sokan követték. A Máriához imádkozó hívők adományozták a színpompás hímzésekkel (gyakran népies motívumokkal) díszített palástokat. Ezekkel minden második hét péntekjén, hagyományos rituálé keretében öltöztetik fel a Mária-szobrot.

(13:47)