Nagy a várakozás a Balatonnál (Index.hu)

A budapestiekkel szemben a balatoni strandokon nem kell bemutatni a védettséget igazoló kártyát, viszont a Balatoni Szövetség idén is arra kéri a Balatonnál nyaraló turistákat, hogy figyeljenek oda, és tartsák be a még élő járványügyi korlátozásokat. Részben a helyieket, illetve a többi turistát védve – mondta el Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára az Indexnek.


A korlátozások közül az egyik legfontosabb a távolságtartás, amit a balatoni strandokon, a tömegközlekedési eszközökön, a büfék előtti sorokban és az üzletekben továbbra is be kell tartani.

A maszkot a Balatonnál már csak az üzletekben, a helyi járatokon és az éttermek belső tereiben kérik, a strandokon, valamint a többi nyílt, szabadtéri területen legfeljebb ajánlott viselet.
Arra idén nyáron a Balatonon is lehet számítani, hogy egyszer csak kikerül a strand bejáratára a megtelt tábla, mert a budapesti fürdőkhöz hasonlóan itt is él az általános létszámkorlát. Fabacsovicsné Kovács Krisztina szerint ebből azért nem lesz probléma, mert a balatoni strandok többségén szép nagy zöldfelület van, ahol tartható lesz a távolságtartás is.

Az már március közepén kiderült, hogy idén biztosan elmarad a régió, egyben az ország egyik legnagyobb fesztiválja, a Balaton Sound, viszont megrendezik a Strand Fesztivált. A hagyományos balatonfüredi borhetekre is sor kerül, ahogy a kisebb, Balaton környéki boros gasztronómiai és kulturális rendezvényekre is. A tervek szerint pedig július utolsó napjára esik a Balaton-átúszás Révfülöp és Balatonboglár között, amelynek előnevezése már el is indult a héten. Sőt idén ismét lehet féltávot úszni, és újabban már SUP-pal is át lehet szelni a tavat.

„Érezhető a felszabadulás a Balatonnál, már mindenki nagyon várta a nyitást. A mögöttünk álló tragikus időszak és a munkaerőhiány ellenére jó a hangulat, és nagy a várakozás. A helyi vállalkozók közül sokan használták fel a járványidőszakot korszerűsítésre, felújításra, így nagyon sok hely várja megszépülve, felújítva a turistákat. Tavaly rövid, de nagyon jó szezont zárt a Balaton, reméljük, az időjárás idén jóval kegyesebb lesz hozzánk, és egy remek szezon kárpótolja azokat a vállalkozókat, akik túlélték a pandémiát, és most tényleg beleadnak apait-anyait” – – fogalmazta meg várakozásait a Balatoni Szövetség titkára.

A teljes cikk itt elolvasható.