A panorámaadót a Rózsakertre költötte Siófok (siofok.hu)

A panorámáadóból (tavaly óta a közvetlen vízparttal rendelkező ingatlanok tulajdonosai fizetnek megemelt építményadót) 2020-ban befolyt 80 millió forintot a Rózsakert felújításának első ütemére fordította a siófoki önkormányzat, a városvezetés korábban tett ígéretének megfelelően (a bevételt mindig a Balaton-parti területek fejlesztésére költik). Ennél azonban többe, 94 millió forintba került az első ütem, melynek átadóját csütörtökön tartották.

 

A nemzeti színű szalagot dr. Lengyel Róbert polgármester és Juhász Attila, a képviselő-testület városfejlesztési bizottságának elnöke vágta át az újonnan kiépült 4 méter széles, 400 méter hosszú parti sétányon (a városrész képviselője, Safar Ahmed betegsége miatt nem tudott jelen lenni). A térkövezésen kívül megújultak a virágágyások, 17 új kandelábert állítottak fel, továbbá padokat és hulladékgyűjtőket. Az elkészült területen sétálók ingyenes wifit használhatnak.

Az 1931-ben elkészült, tehát idén 90 éves Rózsakert megmaradt, noha Siófok közben sokat változott – emlékeztetett Lengyel Róbert, hozzátéve: ilyen átfogó fejlesztése nem történt meg korábban a területnek, mint ami ezzel az első ütemmel elkezdődött. A jövő nyárra újulhat meg teljesen, akár már ősszel elkezdődhet a beruházás második szakasza azáltal, hogy az iparűzési adó elvonását Siófok részére azzal kompenzálja a kormány, hogy 272 millió forintot ad vissza, amit a Rózsakert-fejlesztés második és harmadik ütemére költhet a város – írja a siofok.hu.