Nagy a katonai mozgolódás a Balaton környékén (veol.hu)

Több nemzetközi hadgyakorlat is kezdődött a napokban Magyarországon és java részében Veszprém megye katonai lő- és gyakorlóterein, május végén. Az illetékesek felhívják a lakosság, a természetjárók és túrázók figyelmét, hogy a kezelésükben lévő lőtéri területeken áthaladó, kijelölt turistaútvonalak látogatása tilos a gyakorlatok ideje alatt, egyben megértést és türelmet kértek mindenkitől.


Hetek óta tart a katonai lő- és gyakorlóterek előkészítése és napok óta érkeznek a szárazföldi technikai eszközök és a katonai csapatok is a Veszprém közeli újmajori és „0” ponti katonai területekre, ahol a nemzetközi hadgyakorlatokon vesznek részt. Összesen több mint háromszáz technikai eszköz, szárazföldi és légijárművek valamint több mint ezerötszáz katona részvételével zajlik majd körülöttünk az idei év egyik legnagyobb, legintenzívebb gyakorlatsorozata. A már említett Veszprém közeli gyakorlótér mellett Hajmáskéren, Várpalotán, a tótvázsonyi és újdörögdi gyakorlótereken, az MH Pápa Bázisrepülőtéren és az ország több pontján, a kecskeméti és szolnoki katonai repülőtereken is felbukkanhatnak katonai menetoszlopok, vagy gyakorlatozó harci és szállítóhelikopterek – írja a veol.hu.

Az egyik, a napokban kezdődött gyakorlat a Brave Warrior 2021, azaz a „Bátor Harcos”, ezen a Magyar Honvédségen kívül amerikai, horvát, lengyel, szlovák és ukrán katonák vesznek részt. A gyakorlat célja a különböző harceljárások nemzetközi környezetben zajló közös gyakorlása.

A másik pedig a Blue Sky 2021, azaz a „Kék Ég”, mely a szárazföldi csapatok helyett a légierős tevékenységek, levegő-föld műveletek komplex, közös gyakorlását tűzte ki célként.

A cikk folytatása itt elolvasható.