Múzeumpedagógiai börzét rendeztek a Balatoni Múzeumban (zaol.hu)

Múzeum­pedagógiai börzére várták az intézményvezetőket, pedagógusokat a Balatoni Múzeumban, ahol bemutatták az óvodásoknak, általános és középiskolásoknak szóló foglalkozásokat, amelyeken élményszerűbb a tanulás. A rendezvény fókuszában az állt, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások hogyan kapcsolódnak a tantárgyakhoz.

A múzeumról általában mindenkinek a történelem jut eszébe: az őskortól napjainkig szinte mindenhez van anyagunk – mondta el a zaol.hu-nak Németh Péter múzeumpedagógus.  Az intézmény igazgatóhelyettese kifejtette: a természettudományokhoz kapcsolódva a gyerekek ismerkedhetnek a környezetükkel, a Balaton élővilágára pedig nagy hangsúlyt helyeznek. A földrajzban, geológiában a Balaton keletkezése, az ehhez kapcsolódó vulkáni tevékenységek, a kőzetek és a vízrajz szerepel a témák között. A térinformatikai ismeretek régészeti gyakorlati alkalmazásával is találkozhatnak – sorolta. A gyerekek kézbe foghatnak 1848-as fegyvereket, beöltözhetnek régmúlt korok ruháiba, állatpreparátumokkal ismerkedhetnek, s kísérleteket is végezhetnek.

A múzeum munkatársai nem csak helyben tartanak foglalkozásokat. Utazó múzeumként elmennek az óvodába, iskolába, odaviszik a témához illő tárgyakat, s ott tartják meg a rendhagyó órát – tudósít a zaol.hu.