Míves szobrok készülnek láncfűrésszel Gyenesdiáson (zaol.hu)

Megkezdődött a III. Stihl fafaragó alkotótábor a gyenesdiási Kárpáti Korzón. A 13 résztvevő szombatig láncfűrésszel készít díszes szobrokat, amelyek később a nagyközség utcáit, tereit ékesítik majd.

Gál Lajos, a nagyközség polgármestere emlékeztetett: e különleges program elődje 28 évvel ezelőtt kezdődött Gengeliczky László fafaragó mester irányításával, s a résztvevők – még hagyományos technikával dolgozva – negyed század alatt számos köztéri vagy épp intézményekben látható alkotással gyarapították a települést – tudósított a zaol.hu.

Ezt a faműves tábort három éve – Bálint József kezdeményezésére – felváltotta a láncfűrészes faragás, amelynek idei fő témája a Betlehem, emellett készülnek olyan alkotások is, amelyek Gyenesdiás 690 éves múltjára emlékeztetnek, hiszen a települést 1333-ban említették először egy oklevélben.

A szobrok azt is megidézik majd, hogy a székelyföldi Csíkszenttamással, illetve az ausztriai Gaallal 15, illetve 20 éve kötöttek partnerkapcsolatot, tette hozzá Gál Lajos, hozzáfűzve: tavaly a Balaton volt a tematika, s idén is autentikus a választás, amely illeszkedik a keresztény kultúrkörhöz.

Gyenesdiás, de talán lehet mondani: Magyarország és az egész Kárpát-medence büszke azokra a csodákra, amelyeket önök egy farönkből tudnak varázsolni – fordult az alkotók felé a megnyitón Gál Lajos, arról is szót ejtve: ezt a rendezvény szeretnék kiforrottabbá tenni a következő időszakban, emlékezve mindazokra, akik az elmúlt évtizedek táboraiban megfordultak Gyenesdiáson.

Ezt követően Szabó Zsolt Szilveszter, a művelődési ház igazgatója a Korzó Estek programjait, koncertjeit ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, amely zenei és kulináris csodákat tartogat az érdeklődők számára.

Varga Krisztián az elmúlt esztendőkben is részese volt a láncfűrészes művésztábornak, azt mondta: számára az alkotás a legfontosabb.

Mi így fejezzük ki magunkat, ezáltal tudjuk megmutatni az embereknek: mit tudunk kihozni egy „semmitmondó” fadarabból – fogalmazott a mester. Sokan vannak, akik még hagyományos módon, kézzel faragnak, mi viszont, akik láncfűrésszel dolgozunk, újat hozunk és mutatunk – tette hozzá.