Mitológiai lények a Balatonban: a zöld hidrát vizsgálják (zaol.hu)

Különleges élőlénycsoportot alkotnak a hidrák, a csalánozók törzsébe tartozó édesvízi állatok, amelyeknek öt faja fordul elő Magyarországon. Ezek az apró, pár milliméteres élőlények az aljzathoz kötődve élik életüket, ahol rovarlárvákkal, apró rákokkal, halivadékkal táplálkoznak. Körülményektől függően ivaros és ivartalan szaporodásra (bimbózásra) egyaránt képesek; élőhelyükön sokszor nagyon nagy számban fordulnak elő. 

A hidraállatok közül az egyik legérdekesebb a zöld hidra (Hydra viridissima), amely egy zöldalgafajjal él szimbiózisban, amely együttélés részleteiről még nagyon keveset tudunk idézi a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet a zaol.hu.

Az intézet vendége volt a közelmúltban Tökölyi Jácint egyetemi docens (Debreceni Egyetem), a terület Jermy Tibor-díjjal kitüntetett nemzetközi hírű szakértője, akivel a zöld hidrában élő zöldalgák működését tervezik vizsgálni egy cseh-magyar tudományos kooperáció keretében (témavezető: Bernát Gábor). Ennek első lépésként több száz zöld hidrát gyűjtöttek be a Balaton lápos részeiről, kisbefolyóiból, amelyeket kontrollált laboratóriumi körülmények között tartanak életben kisméretű akváriumokban – akváriumonként akár több tudat példánnyal.