Mire számíthatunk a balatoni horgászvizsgán? (veol.hu)

Az elmúlt másfél évben több mint százezerrel nőtt hazánkban a horgászok száma, így ma már közel 600 ezren hódolnak e szabadidős sportnak – írja a veol.hu. A vizsgákkal kapcsolatos információk megtalálhatók Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) Facebook-oldalán és a Bakony–Balaton Horgász Szövetség honlapján. A BHSZ balatonalmádi irodájában legközelebb augusztus 7-én 13, 14 és 15 órakor tartanak majd horgászvizsgákat.

A létszámnövekedéshez vélhetően hozzájárult az is, hogy 2019. január 1-jétől díjmentes a horgászvizsga, és ugyanezen időponttól kezdődően a halgazdálkodási hatóság helyett a Magyar Országos Horgász Szövetség kapta meg a vizsgáztatás lehetőségét.

– Gyerek horgászaink tízéves kortól vizsgázhatnak, azonban vizsgakötelezettségük van azoknak a fiatal horgászoknak, akik a 15. élet- évüket már betöltötték. Nem érdemes az utolsó pillanatra halogatni a vizsgát, jobb időben tájékozódni a helyszínekről, a vizsgázás rendjéről és a felkészülési segédanyagokról – mondta el Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) elnöke, akitől azt is megtudta a veol.hu, hogy mi is várható egy ilyen megmérettetésen.

Valamennyi horgászvizsga két egységből áll, írásbeli és szóbeli részből. Az írásbeli a horgászrenddel kapcsolatos feleletválasztó vagy egyszerű kifejtő kérdésekből áll, melyekből a vizsgázónak legalább kétharmadára helyesen kell válaszolnia, csak ekkor kerülhet sor a hazai halfajok képről való felismerésére. A vizsga második részében a vizsgázó által kihúzott képeken találhatók őshonos, idegenhonos, fogható és természetvédelmi oltalom alatt álló halakat kell felismerni, majd a vizsgázónak ismertetnie kell az adott faj biológiai jellemzőit, esetleges tilalmi idejét és méretkorlátozását.

A hazai természetes vizekben több mint 80 halfaj található. Mindet lehetetlen felismerni, ezért a vizsgáztatók igyekeznek a képek tárát úgy összeállítani, hogy ebbe leginkább a régióban – esetünkben a Balatonban – található jellemzőbb halak, illetve a védelem alá eső halfajok kerüljenek.

– A vizsgára jelentkezés feltétele a Magyar Horgászkártya- regisztráció, melyet a jelentkezők otthonról is elvégezhetnek az országos szövetség honlapján. A regisztrációban segítséget nyújtanak a horgászjegyet forgalmazó egyesületi irodák, horgászboltok. A leendő vizsgázók e-mailben kapják meg a felkészülési tananyagot, a gyakorláshoz szükséges próbateszt elérhetőségét. Ha nem sikerül a vizsga, akkor sincs baj, a megismételt vizsgáért sem kell fizetnie leendő horgásztársunknak. Jó megtapasztalni, hogy a vizsgázók nagy része, kiváltképpen a gyerekek, felkészülten érkeznek a vizsgára – tette hozzá a BHSZ elnöke.