Újra forralás nélkül iható a csapvíz Siófok kiliti városrészében

A vízmintavételi eredmények alapján megszűnt a baktériumszennyezettség a vezetékes ivóvízben, így a mai naptól azt újra forralás nélkül lehet fogyasztani Siófok Kiliti városrészében. A DRV Zrt. a szennyezés forrásának felderítését szolgáló rendkívüli vízmérő-leolvasások alkalmával eddig 3 illegális hálózatra táplálási helyet azonosított, de a hétvégén is folytatják az ellenőrzéseket – áll a vízszolgáltató szerdai közleményében.

 

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával történt egyeztetés értelmében a mai naptól a vezetékes ivóvíz ismét forralás nélkül alkalmas emberi fogyasztásra Siófok Kiliti városrészében. A vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség.

A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozást 2020. július 29-én rendelte el a hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. A vezetékes ivóvíz akkortól csak forralás után volt fogyasztható Kilitiben, és a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet.

A társaság a lakosság és az illetékes hatóság állandó tájékoztatása mellett a szennyeződés kimutatásától kezdődően folyamatosan végezte a kiliti ivóvízhálózat, valamint a víztároló mosatását, továbbá a vízmintavételezéseket és -vizsgálatokat a városrészre, Siófokra, majd a háttértelepülésekre vonatkozóan.

 

Júliusban kétszer is találtak baktériumszennyezettséget

Annak érdekében, hogy a júliusban immár másodszor fellépő baktériumszennyezettség forrását felderítsék, és kiszűrjék az esetleges illegális hálózatra táplálásokat, a DRV szakemberei rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat végeztek augusztus 1–2-án a településrészen, amit a mostani hétvégén megismételnek. Emellett megkezdték a saját tulajdonú kutak vizének közüzemi hálózatra jutását és így a vezetékes ivóvíz elszennyezését megakadályozó visszacsapó szerelvények beépítését valamennyi bekötési helyen – a várhatóan hónapokig tartó munka mintegy 10%-ával végeztek 2 nap alatt.

A több mint 2500 bekötési hely közel 70%-át sikerült leolvasni múlt hétvégén, közülük 29 további kivizsgálásra szorul. Három helyen derült fény illegális hálózatra táplálásra, melyekről jegyzőkönyv is készült. A társaság ügyfélszolgálata haladéktalanul felszólítja az érintett felhasználókat, hogy szüntessék meg ezt az állapotot, és intézkedik a szankcionálásról. Továbbá az ellenőrző leolvasások befejeztével valamennyi olyan esetben, ahol illegális rátáplálásra derült fény, rendőrségi feljelentést tesznek.

 

Az ellenőrzéseknek nincs vége

Annak érdekében, hogy csökkentsék a hasonló esetek előfordulását, a jövőben a társaság szakemberei a leolvasások és a vízmérőcserék alkalmával is minden esetben ellenőrizni fogják, hogy visszafelé forog-e a vízmérő óra, a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzítik, majd megteszik a szükséges intézkedéseket.

A DRV Zrt. továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.

Kérik továbbá a tisztelt kiliti felhasználóik együttműködését az augusztus 8-án 8 órától zajló rendkívüli hétvégi vízmérő-leolvasások sikeres elvégzéséhez, hogy szakembereik a településrész valamennyi bekötési helyének ellenőrzésével kiszűrhessék az esetleges további, illegális hálózatra táplálásokat.