Minden a vályogról szól ezen a héten Balatonendréden (sokszinuvidek.hu)

Különleges tábornak ad otthont augusztus 17-től 24-ig Balatonendréd.  Gáspár János, Pándon élő vályogfal-építő mester folyamatosan igyekszik átadni az ősi mesterséget az érdeklődőknek: az elmúlt évtizedekben tartott bemutatókat számos hazai szakmai táborban, és az Európa több országából érkező, a vályogépítészet iránt elkötelezettek körében is. Most a balatoni településre érkezett. 

A mester ezúttal Balatonendrédre hívta azokat az érdeklődőket, akik mélyebben szeretnék beleásni magukat a vályogkészítésbe, vályogház építésébe, vagy felújításába. A “Minden, ami vályog” elnevezésű tábor augusztus 17-től 24-ig tart a festői szépségű, csendes faluban – írja a sokszinuvidek.hu.

“Az együttlét során szeretném megtanítani, hogyan lehet a helyben vagy a környéken található agyagból jó minőségű vályogvakolatot készíteni, amivel bárki elvégezheti saját háza javítását. Ugyancsak megismertetem a résztvevőkkel az egyszerűen elkészíthető és kiválóan használható udvari kemence építését is”

– mondta a portálnak a szakember.

A tábor ideje alatt elsajátítható a vályogtégla és a rakott sárfal készítése, valamint kenderköteles technikával a vakolatdíszek készítése is.

A tábor gasztronómiai érdekessége, hogy egyik este agyaggal burkolt, parázson sült csirke lesz a menü.