Milyen lesz idén a Somlói bor? (veol.hu)

A 2020-as év csapadék szempontjából nagyon kiegyenlítetlen, hőmérséklet szempontjából viszont rendkívül kiegyensúlyozott volt. Lesznek szép borok, különösen a korábban érő fajták között – mondta a veol.hu-nak Barcza Bálint borász.

Hozzátette azt is, hogy a tél nagyon száraz volt, és utána a tavasz sem hozott kellő mennyiségű csapadékot.

– Egészen nyár közepéig nem esett érdemleges mennyiségű eső. A fiatal szőlők ezt nagyon megsínylették. A termőszőlőknél szerencsére nem okozott nagyobb gondot a csapadékhiány, mert a gyökereik olyan mélyre nyúlnak, hogy onnan mindig tudnak vizet felvenni. Aztán a nyár közepén megjött az eső is – osztotta meg velünk tapasztalatait a borász.

Barcza Bálint szerint nagyon jó savak lesznek, de cukortartalom szempontjából lehetett volna jobb is az idei év

Hozzátette, hogy az idei évjárat szempontjából nagyon szerencsés tényező, hogy egész évben szinte alig voltak hőségnapok.

– Én arra számítottam, hogy a 2013-as évhez lesz hasonló az idei, amikor nagyon jól megmaradtak a savak, nem kellett kapkodni a szürettel sem, mert ősszel szépen lelassult a cukortermelése a szőlőnek – vélekedett Barcza Bálint.

Majd kissé csalódottan tette hozzá, hogy az ősszel érkező rendkívül erőteljes lehűlés megállította a szőlő érését, a rengeteg csapadék pedig a szőlő egészségi állapotára volt negatív hatással.

A cikk folytatása itt elolvasható.