Miért ne hasonlítsuk össze a Balatont Horvátországgal? (24.hu)

A 24.hu cikkének alaptétele, hogy a Balaton és az Adriai-tenger örök versenyeztetése felesleges. A Szallas.hu segítségével fejtette meg a portál, kik és hova utaznak és főleg mennyiért szívesen a két régióba, valamint milyen szállásokon szeretik álomra hajtani a fejüket.

Szolgáltatások és árszínvonal terén is beérte a Balaton az Adriát, de azért az utóbbi egy sokkal nagyobb térséget fed le, mégis gyakran hasonlítják össze a két térséget mind árban, mind a szolgáltatásokban. Ennek ellenére nem kell feltétlen versenyeztetni a magyar tengert és az Adriai-tengert. Ebben Trepess Beatrix, a Szallas.hu social media és, PR menedzsere volt a 24,hu segítségére. Mivel a Szallas.hu a nevéből is adódóan szállásfoglaló oldalként is működik, főleg ebből a szemszögből közelítették meg a kérdést.

Ki utazik az Adriára és ki a Balatonra?
Azt próbálták elsőre kideríteni, van-e különbség a Balatonra és Adriára utazók (azaz szállásfoglalók) közt családilag. Mindkét régiót szeretik a családosok, bár a Balatonhoz inkább a kisgyerekesek utaznak: a Szallas.hu adriai foglalásainak 33%-át a nagyobb, 24%-át a kisebb gyerekkel utazó családok teszik ki (összesen 57%), míg a Balatonon ez az arány épp fordítva van, 19% utazik nagyobb és 23% pedig kisebb gyerekkel. Magyarázat lehet, hogy a kisgyerekeket kevésbé féltik a szülők a sekély, édesvízű tóban, illetve közelebb van, egy hosszú, több órás adriai útra egyészen pici gyerekkel nehezebben vállalkoznak a szülők. A Balaton a párok, baráti társaságok körében népszerű – indokként említhetnénk a szórakozást, a borászatokat és vitorlázást, de sokan vágnak bele a tó körül kerékpártúrába.

Egymillió vendégértékelés alapján dióhéjban az a meglátás született, hogy Horvátországba a családosok, a Balatonra pedig a párok, baráti társaságok utaznak.

Viszont a járvány okozta korlátozások még inkább a Balaton felé billentették a mérleg nyelvét – a családosok esetében is – hisz ha nincs védettségi igazolványa a családnak, megdrágíthatja a külföldi nyaralást a tesztelés, illetve gyerekkel külföldön ragadni sokkal kockázatosabb, így sokan dönthetnek inkább a belföldi turizmus mellett.

Melyik a drágább?
A bukszánál maradva utánakérdeztünk, a szállásárak tekintetében drágább-e a Balaton az Adriánál.

A Szallas.hu szerint a válasz egy vaskos NEM.

A 2021-es nyári foglalások alapján pl. egy apartman egy főnek egy éjre a Balatonnál 7823, az Adrián 7710 forintba kerül. Egy háromcsillagos hotel félpanzióval a Balatonnál 17 195, az Adrián 20 439 forint, míg ugyanez négy csillaggal 19 628 forint (Balaton) és 25 940 forint (Adria).

A további részletek itt találhatók.