Mi zajlik a siófoki főiskolán? (siofoki-hirek.hu)

Immár a második év, amikor az állami Oktatási Hivatal felvi.hu weboldalának statisztikája azt mutatja: egyetlen nappali tagozatos hallgató sem nyert felvételt a Gábor Dénes Főiskola siófoki campusára – számolt be a város honlapja, a siofoki-hirek.hu.

 

Tavaly ilyenkor 44, idén 14 új hallgató kezdhette meg tanulmányait a siófoki campuson, valahányan távoktatásos formában. Két szakot indított idén a főiskola itt, a mérnök-informatikusit és a turizmus-vendéglátást; előbbire 9-en, utóbbira 5-en nyertek felvételt – olvasható a felvi.hu honlapon. Ugyanakkor 12 olyan képzési forma nem indult, amit pedig meghirdettek Siófokra.

A Kodolányi Főiskola 2012-es kivonulása után 2016-ban a Gábor Dénes Főiskola (GDF) „lakta be” a hajdani Bányász-üdülő, még korábban Sió és Hullám szállodák épületét. Az önkormányzattal kötött bérleti szerződést azóta többször is módosítani szerette volna a GDF, legutóbb a járványhelyzetre hivatkozva kérte a bérleti díj eltörlését. Ezek a kérelmek azonban nem találtak elfogadásra a város részéről. Nemrég dr. Sárközy László siófoki jegyző közérdekű adatigénylés formájában fordult a főiskola vezetéséhez, melyben többek között azt kérte: szíveskedjenek tájékoztatni a várost a hallgatók létszámáról évekre, szakokra, képzési formákra lebontva.

– Azt a választ kaptam, hogy a kért adatok – mivel a Gábor Dénes magánfenntartású főiskola és kizárólag költségtérítéses, nem állami finanszírozású képzéseket kínál – nem közérdekűek, üzleti titkot képeznek – mondta a jegyző a Siófoki Híreknek. – Azt írta a főiskola főtitkára, a rektor megbízásából: ha a kért hallgatói létszámadatokat megadnák, azzal sérülnének a gazdasági érdekeik. Viszont a további együttműködés reményében annyit elárult, hogy 2016-ban 49 hallgatóval indultak, az előző tanévben pedig 106 fő vett részt a siófoki képzéseken.

A 2016-os indulást megelőzően az akkori rektor azt nyilatkozta a megyei sajtónak: minimum százas induló létszámot várnak a saját piackutatásuk alapján. Különböző „potentátok” (campusigazgató, országgyűlési képviselő) használtak azután nagy szavakat a campusnyitó apropóján, úgy mint, „a turizmusképzés fellegvára, egyetemi város, az oktatás bástyája”, dr. Lengyel Róbert polgármester akkori szavai szerint „Siófok számára presztízs egy főiskola, és büszkeség, hogy elmondható: diplomás embereket is képeznek”.

Idézzük a Wikipédiát is, hogy mi is az a távoktatás: „…a tanár és a diák nem egy helyen vannak. A hallgató a képzési idő nagyobbik részében egyedül, önállóan tanul, kisebb részében pedig konzultációkon vesz részt.”

A GDF bérbeadás útján hasznosítja amúgy is bérelt, de nem kihasznált siófoki helyiségeit, azt nem tudni, ez nagyobb „biznisz”-e a felsőoktatásnál, de azt bárki láthatta, hogy nyáron „nagyon ment” a nem a GDF által, de szintén bérbeadott kollégiumi rész, hostelként, azaz ifjúsági szállásként – írja a siofoki-hirek.hu.