Indokolatlanul károsítottak fákat a Balatoni Bringakör felújításánál (atlatszo.hu)

A Balatoni Bringakör déli szakaszán, Balatonszárszón és Balatonlellén a munkagépek több helyen, indokolatlanul károsították a fákat. Balatonszárszón egyértelműen a kerékpárút felújítása közben sebezték meg a fákat, az önkormányzat kivizsgálná az ügyet. Balatonlellén viszont a Balatoni Bringakör beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) mossa kezeit, nincs tudomása arról, hogy a Colas Út Zrt. alvállalkozója, vagy E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. alvállalkozója által végzett tevékenység során sérültek volna meg a fák – írja az atlatszo.hu.

A Balatoni Bringakör több szakaszát is újítják a déli parton, kerékpározás közben Balatonszárszón és Balatonlellén találkozott munkagépekkel az atlatszo.hu, amelyek kezelői az út kiszélesítése közben több helyen, indokolatlanul károsították a fákat. A munkaterületen álló fák a megelőző favédelmi intézkedések hiánya miatt fokozottan ki voltak téve a sérülés veszélyének, amelyek jelentős része biztosan elkerülhető lett volna gondos, körültekintő tervezéssel és felelős kivitelezéssel.

 

Sokáig elhanyagolták a Balatoni Bringakört

A szakaszok felújítása a Balatoni Bringakör fejlesztéséhez tartozik, ami hazai és európai uniós támogatással készül el. A bringakör komplex fejlesztése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy, amire 17 milliárdot szán a kormány. Még 2011-ben döntöttek a bringakör felújításáról, a munkával 2016-ban bízták meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t. A felújítás jelentős csúszás után, csak 2019-ben indult el, s a munka nem egyszerre, hanem több szakaszban zajlik, amikre külön közbeszerzéseket írnak ki. A felújított utaknak az EU szabványnak kell megfelelniük, így ahol tudják, kiszélesítik az utat.

A bicikliút felújítására egyébként kétségkívül nagy szükség van, mint ahogy a beruházásért felelős NIF a válaszlevelében elismerte, „nagyon rossz, néhol balesetveszélyes állapotban van az út”.

A teljes cikk itt olvasható.