Mi várható a járvány lecsengésével a Balatonnál? (likebalaton.hu)

Optimista a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, aki szerint amint túljutunk a járvány csúcsán, a belföldi turizmusban azonnal megjelenik a kereslet. Az emberek egycsapásra elindulnak, mert ki akarnak szabadulni, és nem a külföldi utakat választják.

Hoffmann Henrik szerint semmi sem indokolja, hogy a vírushelyzet végén ne ugyanaz köszöntsön vissza a balatoni turizmusba, mint ami volt.

– Mire alapozza optimizmusát?
– A Magyar Turisztikai Ügynökség statisztikái alapján például a Szállás.hu oldalain a külföldi böngészések (nem a foglalások, hanem a böngészések) megszűntek, viszont a belföldi keresések gyakorisága és időtartama ugyanúgy megmaradt. Ebből azt a következtetést levonni, hogy az emberek félnek majd külföldre utazni, és lehetőség szerint belföldi utazási célpontokat fognak választani. De meg kell várni, hogy Magyarországon mi történik, hogyan eszkalálódik a vírus terjedése. A következő hetek érdekesek lesznek olyan szempontból, hogy milyen további kényszerintézkedések meghozatalára lesz szükség.

– Milyen pillanatnyi helyzetjelentés lehet adni most a Balatonról?
– Azok a vendéglátóhelyek, amelyek ilyenkor is nyitva tartanak, próbálnak az ételkiszállításra átállni. Nem az embereket csábítják az éttermekbe, hanem a kínálatot viszik a helyszínre. A szállodák kiürültek, és lehet, hogy a hoteleket is be kell majd zárni, ahogy ez a környező országban is megtörtént.

– Ön szerint mennyire legyenek optimisták a közeljövőt illetően az éttermesek, szállásadók?
– Semmiképpen sem lett vége a világnak, van egy átmeneti helyzet, amivel meg kell küzdeni. Ennek tudatában kell minden vállalkozónak a saját belátása szerint dönteni, hogy mennyire bírja a veszteség finanszírozását.

– Hogyan számolnak, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba?
– Mindenki abban bízik, hogy nagyjából három hónap alatt az egész dolog le fog csengeni. Én azt gondolom, hogy a belföldi turizmus vissza tud majd épülni legalább ugyanoda, ahova a tavalyi esztendő hasonló időszakában tartott, sőt az is lehet, hogy nagyobb lesz a kereslet, mint előtte volt.

– Milyen munkaerő-piaci jelenségekre hívná fel a figyelmet?
– Egyelőre nem tudjuk, hogy a környező országokban, ahol az elmúlt években nagyon sok magyar dolgozott, milyen gyorsan rendeződik a helyzet. Idén valószínűleg nem munkaerő-hiányra, hanem inkább munkanélküliségre lehet majd számítani a szektorban, tehát ami az elmúlt évek legkomolyabb problémáját jelentette, az talán a balatoni szezonban nem fog jelentkezni – írja a likebalaton.hu.