Mi történik, ha a Balaton vize 30 fokos? (Infostart.hu)

Természetesen ahogy melegszik a klíma, úgy a Kárpát-medence hőmérséklete is növekszik – mondta a kutató. Mint kifejtette, a tartós extrém meleg időjárás hatására a Balatonban felgyorsulnak a benne zajló folyamatok. Így például felgyorsul a tóban a mikrobiális tevékenység. Az, hogy gyorsabb lesz a tápanyagok mobilizálása, már meg is látszik a vízen. Ilyenkor gyakoribbak a vízvirágzások, de például a haltetemek bomlása is sokkal gyorsabban megy végbe a melegebb vizekben. Ehhez még társul az is, hogy alacsonyabbá válik az oxigénszint, mivel a melegebb vízben kevesebb oxigén tud fizikailag oldódni.

„Ha nagyon erősen süt a nap, akkor nagyon hektikusak tudnak lenni az oxigénviszonyok a vízben. Napközben túltelítődés valósulhat meg, amikor 120-130 százalékra, sőt még a fölé is mehet az oldott oxigén mennyisége, ugyanakkor éjszaka, ha nem hullámzik a víz, tehát fizikailag nem tud feloldódni, akkor viszont csökkenhet az oxigén mennyisége” – mondta Takács Péter. Szerinte ez a Balatonnál nem szokott problémát okozni, mert a víz folyamatosan mozog, de a kisebb tavaknál vagy elszigeteltebb szélárnyékban lévő területeken viszont tényleg előfordulhat oxigénhiányos állapot.

A kutató arról is beszélt, hogy a rendkívüli és tartós meleg adott esetben akár még halpusztuláshoz is vezethet, mert a legyengült vagy beteg halak az extrém hőhullámot ugyanúgy nehezen viselik, mint a betegebb emberek. Azok a fajok pedig, amelyeket a vízben a legkevésbé érint az extrém hőség, az invazív, távolról mesterségesen betelepített, behurcolt fajok közül is azok, amelyek trópusi vagy szubtrópusi eredetűek – tette hozzá a BLKI tudományos főmunkatársa.