Mérlegen a Balaton: „Sokkal több, mint fürdőhely!” (zaol.hu)

„Nagyon örülünk annak, hogy partnereinkkel, így szakmai segítőinkkel is sokat tudtunk tenni a Balatonért” – vélekedett Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a hozzájuk tartozó polgármesterek, és más illetékesek szigligeti találkozóján, ahol az elmúlt öt évet tették mérlegre, az Eszterházy pincében, a minap – a zaol.hu beszámolója szerint.

Balassa Balázs az elmúlt öt év kapcsán beszélt egyebek mellett a vízgazdálkodásról, a balatoni kőberakóról, a nádasokról, a part rehabilitációról, az illegális csónakkikötőkről, az iszapkotrásról. Kitért a tóban előforduló algásodásra, a horgászturizmusra, a balatoni bringaútra, a vadkárokra, az erdélyi kapcsolatokra. Méltatta a kiemelkedő munkát végzőknek járó Balaton-díjat, a kitűnő nedűket népszerűsítő balatoni borok versenyét, a legjobb strandoknak minősítő Kékhullám zászlót, valamint az Év balatoni háza pályázatot. A szövetség céljai közül pedig az egész éves viharjelzést emelte ki.

Laposa Bence, a BSZ egyik társszerve, a Balatoni Kör elnöke hozzászólásában méltatta a tó természeti értékeit, a kitűnő szőlőültetvényeket.

– A mostani történelmi pillanatban olyan kormányzati lehetőség van, ami rengeteg előnnyel jár a Balatonra nézve. Az önkormányzatoknak, vállalkozóknak arra kell törekedni, hogy ebből együttműködéssel minél több beruházást meg tudjunk valósítani, különös tekintettel az idegenforgalomra. Lényeges a szállodák, strandok, az infrastruktúra fejlesztése, de nem egyértelműen szolgálják a tó érdekeit a lakóparkok, amik lassan körbeérik a tavat, mondta. Laposa Bence aláhúzta, a Balaton ma már jóval több, mint fürdőhely, ugyanis egész éves programot sokan kínálnak a partnál, kitűnőek a sporttal, horgászattal, kultúrával, gasztronómiával és borászattal kapcsolatos rendezvények.

Célként említette, hogy a jövőben létrejöjjön az egységes Balaton márka, és a tó, illetve környéke önálló, egyedi turisztikai régió legyen. –Nem csak jelene, hanem jövője is van a tónak egy olyan országban, illetve régióban, ahol felfelé ívelő helyzetben van a gazdaság, fogalmazott az elnök. Sárközi Árpád, a BSZ pénzügyi tanácsadója arról beszélt, hogy a tervek szerint jövőre a szúnyogok kémiai gyérítését levegőből nem lehet végezni, csak a földről. Szauer Rózsa, a 25 éves Nők a Balatonért Egyesület elnöke a jövő nemzedéke érdekében a Balatonnál a természeti értékek, köztük a nádas megóvására, a kutatásokra hívta fel a figyelmet, amiket az egyesület képviselői oktatási intézményekben, rendezvényeken népszerűsítenek is.

Bagyó Sándor, a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke az elektromos hajókról úgy vélekedett, hogy ez összetett kérdés, amelynél konszenzusra, szabályozásra van szükség, célszerű példát venni más európai tavaktól.

– Kemény vita lesz, de foglalkozni kell vele – tette hozzá.

Megnyugtatta a balatoni hal fogyasztásáért aggódókat Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt vezérigazgatója, aki azt mondta, tógazdaságaikba telepítik a vándorkagylót, ami a ponty kitűnő ízét adja, így bőven jut hal az asztalokra. A cégvezető kiemelte a horgászturizmus jelentőségét, és utalt arra is, hogy a horgászok csak kevés helyen férnek hozzá a tóhoz. Ezért jó lenne például az, ha a strandokon napkeltétől napnyugtáig horgászhatnának.

A találkozó résztvevői a tógazdaságokból származó hal kitűnő ízéről is megbizonyosodhattak, ugyanis a vezérigazgató finom halászlével kínálta meg a jelenlévőket, amelyet ő maga főzött.