Balatonföldvár újra belevágna a kikötőfejlesztésbe (index.hu)

Balatonföldvár újraválasztott polgármestere, Holovits Huba az első testületi ülésen újból elővette a kikötőfejlesztési tervet, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-programban való indulásról fogadtak el szándéknyilatkozatot. A program célja, hogy „elektromos vízi járművek töltésére alkalmas töltőrendszert” alakítsanak ki a Balatonon, ami az elektromos hajókat és a vitorlásokat egyaránt ki tudja szolgálni, és így elektromos hajókkal is be lehessen járni a tavat.

Minimum százmillió, maximum egymilliárd forint támogatásra lehet pályázni, a kikötőknek pedig 2023. november 30-ig kell elkészülniük. A program keretösszege összesen 4 milliárd forint.

Az önkormányzatba bejutott független képviselők arra kérték a polgármestert, fontolja meg a döntést, és előbb szervezzen lakossági fórumot a földváriakkal, és csak akkor indítsa el a beruházás megvalósítását, ha erre valódi lakossági igény van. Mivel erre a polgármester nem volt hajlandó, két független képviselő lakossági fórumot hirdetett. Földvári lakók eközben aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megakadályozzák a fejlesztést.

Az index.hu így foglalta össze a kialakult helyzetet:

  • A 2200 fős Balatonföldvár kikötője több mint száz éve épült fel a Balaton déli partján. A város vezetése 16 éve próbálkozik azzal, hogy a bővítse a kikötő kapacitásait, de mindeddig ellenállásba ütközött.
  • A földváriak attól félnek, hogy a tervezett vitorláskikötő és a hozzá kapcsolódó épület után kiszorulnának a partról az átlagpolgárok, és a partot csak a tehetősebb vitorlástulajdonosok használhatnák. Ráadásul azt sem akarják, hogy a parton parkolót építsenek autóknak, ott, ahol most fás, füves terület van.
  • A polgármester szerint viszont nem fair, hogy a kikötőt jelenleg kiszolgáló büfések majdnem száz évre megkapták a partszakaszt, és egy több százmilliós értékű kikötőfejlesztés jobban szolgálná a település érdekeit.

A teljes cikk itt olvasható.