Menyhaltelepítési akció volt a Balatonon

A héten kétezer darab egynyaras menyhalat telepített a Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., ami az eddigi legjelentősebb akciónak számított a 2015-ben indított menyhal újrahonosító programban. Az egyik legfinomabbnak tartott édesvízi hal egyelőre nem lehet horgászzsákmány, az állomány megerősödéséig tiltott az elvitele – tájékoztatta a társaság a hirbalaton.hu -t.

A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még várniuk kell az első menyhal vacsorával, ugyanis a Balatoni Horgászrend tiltja az elvitelét. A korlátozás életben marad, amíg az állomány megerősödik.

A halgazdálkodási társaság kéri a horgászokat, amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt), és eresszék szabadon!

Az elmúlt két évben a mostani, a Szántódi-rév mólójánál végzett menyhal-telepítéssel együtt 650 db kétnyaras, 2.550 db egynyaras, 4.000 db előnevelt és 40.000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba. A számok kapcsán fontos tisztában lenni azzal, hogy a menyhal mesterséges szaporítására és nevelésére nincs kiforrott technológia, a kutatók jelenleg is foglalkoznak ennek kidolgozásával. Így nehéz pontos telepítési számokkal tervezni, de az adott évben sikeresen előállított mennyiségeket kihelyezi a társaság a Balatonba. A termelést limitálja az az elv is, hogy a menyhalakat kizárólag természetes táplálékon (artemia, szúnyoglárva) nevelik. Táppal ugyanis nagyobb mennyiséget lehetne előállítani, de a Balatonba való kitelepítéskor a táplálék váltás miatt jelentős lenne a veszteség.

Ha a Szent István egyetem munkatársainak sikerül egyfajta technológiát kidolgozniuk, a remények szerint a jövőben megoldható lesz a menyhal balatoni telepítése.

A mostani menyhal-telepítés a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékével való együttműködésünk keretében valósult meg. A projektet a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.