Mentőautókkal segítik a bajba jutottakat a balatoni vízimentők

A turistaszezonban két mentőautóval segíti az Országos Mentőszolgálat munkáját a Balaton parton a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Szívügyük, hogy az itt nyaralók és az itt élők is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a vízben és a vízparton egyaránt, ezért tartanak fent két mentőautót: az egyik az északi, a másik a déli parton várja a riasztást.

Nyáron a Balatonnál jelentősen nő a mentők esetszáma, ezért átcsoportosítják mentőegységeiket erre a pár hónapra, illetve ki is egészítik a tó vonzáskörzetében dolgozó állományaikat. Ehhez járul hozzá a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata két mentőkocsival – közölte a szervezet a honlapján.  Az esetszintű mentőautó Balatonkeresztúron, mentőtiszti autó pedig Ábrahámhegyről segíti a sérülteket, betegeket a Balaton körül.

Június utolsó hétvégéjétől augusztus utolsó vasárnapjáig szolgálnak szárazföldi egységek, melyeken olyan egészségügyben dolgozó szakemberek szolgálnak, akik szabadnapjaikon vállalnak műszakot a Balaton parton. A 104-es és a 112-es hívószámok tárcsázásával ezek ugyanúgy riaszthatóak, mint az Országos Mentőszolgálat mentőegységei, több száz esetfeladatot látnak el a Balaton térségében.

A mentőautókon szolgáló szakemberek nem feltétlenül laknak a Balaton környékén, így a lakhatásukat is meg kell oldani. Idén ez egy rendkívül nagylelkű család segítségével történik: Sklánicz Rudolf és családja ingyen felajánlotta nyaralóját az esetkocsin szolgáló orvos, mentőtiszt és mentőtechnikus számára. A négygyermekes család ezen a nyáron nem tervezett balatoni nyaralást, és amikor tudomást szereztek arról, hogy szállást keresnek három kollégának, azonnal felajánlották a nyaralójukat. Ezért lesz a kiemelt mentőegység állomáshelye Balatonkeresztúr településen ezen a nyáron.