224 éves a keszthelyi Georgikon (Balatoni Krónika)

Európa elsőként alapított mezőgazdasági felsőfokú tanintézete, a Georgikon 1797. július elsején nyitotta meg kapuit. A mecénás gróf, Festetics György szellemi hatása mindmáig érezhető, szakmaszeretetre, emberségre és magyarságra nevel az intézmény. 

A Georgikon ezer szállal kötődik Keszthelyhez, de kisugárzása, hatása messze túlhalad a város határain – írja legfrissebb számában a Balatoni Krónika.  Az intézmény szakmailag, szellemileg felbecsülhetetlen értéket képvisel, az elmúlt két évszázad hazai agrárfejlődésében meghatározó és megkerülhetetlen szerepet játszanak, játszottak az itt végzett gazdászok. A Georgikon polgárai hazaszeretetből és magyarságból mindig példát mutattak – 1848-ban elsőként csatlakoztak a szabadságharc-hoz, mind az első, mind a második világháborúban rengetegen áldozták életüket a harcokban, és polgáraik 1956-ban is formálták a keszthelyi eseményeket.

A kutatási tevékenységet és a hallgatók gyakorlatorientált képzését a Georgikon Tanüzem segíti, emellett rengeteg sportolási lehetőség, vízitelep, kitűnő kollégiumi elhelyezés, a BEXI és a XIROS klubok, a Csíki-túrák, diáknapok, gazdászmaratonok teszik élménydússá és felejthetetlenné az egyetemi éveket.

Csaknem 100 oktató és kutató végez széleskörű állat-, növény- és gazdaság-tudományi kutatásokat Keszthelyen, a keszthelyi és székelyudvarhelyi képzési helyeken 1100 hallgató folytat tanulmányokat. A Georgikonon a MATE hallgatói mellett tanulnak a Pannon Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatói is, akik az integráció során hűségesek maradtak a Georgikonhoz. Az oktatási és kutatási tevékenységen túl az intézmény életében kiemelt szerepet kap a manapság divatosan „harmadik egyetemi missziónak” nevezett társadalmi szerepvállalás: szaktanácsadás, felnőttképzés, magas szín-vonalú tudományos ismeretterjesztő előadások – nyári és téli egyetemeken, számos konferencia, szakmát népszerűsítő rendezvény, a városi és országos hírű Sárgulás, vagy akár a tucatnyi éve gondozott Szendrey-emlékszoba is ebbe a körbe sorolható.

2020 júliusában a Georgikont a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemhez integrálták, majd 2021 februárjától az intézmény modellváltással a Magyar Agrár- és Élettudományi nevet kapta. A Georgikon oktatási, kutatási portfólióját a Festetics Doktori Iskolát és értékeit megőrizve vált az egyik legnagyobb hazai egyetem sarokkövévé. Az idei jelentkezési és felvételi időszakban a korábban is meghirdetett szakok mellett gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzéssel és állattenyésztő mérnöki alapszakkal bővült a képzési paletta.

Ennek is köszönhetően korábban soha nem látott mértékű jelentkezőszám-növekedést értek el az idén tavasszal – 53 százalékkal nőtt az első helyen a Georgikon Campust és Keszthelyt megjelölők száma, ami 400 első helyes jelentkezőt jelent és a gödöllői 490 jelentkező után a második legmagasabb agrár jelentkezési szám a MATE-n, mely a pótfelvételi időszakban még bővülhet.