Megyei Információs és Koordinációs Irodát nyitottak Balatonfűzfőn (veol.hu)

A projekt legfőbb célja, hogy javuljon a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minősége és bővüljön a hozzáférhetőségük. Ennek hatására javuljon a fogyatékos emberek életminősége, önálló életvezetési képessége, valamint társadalmi elfogadottsága.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. a MONTÁZS projekt keretében 22 helyszínen létesített Információs és Koordinációs Pontot az országban. Az uniós projekt tavaly áprilisban indult, amelynek keretében 3,3 milliárd forintot költenek el négy év alatt erre a területre – számol be a veol.hu.

A Veszprém Megyei Információs és Koordinációs Iroda a Balatonfűzfői Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál működik mostantól. Az ünnepélyes megnyitón Marton Béla polgármester elmondta, hogy nagy öröm, ha valami újat avathat fel, vagy valami újnak a születésében vehet részt és örömmel fogadnak minden olyan kezdeményezést, amelyben a polgáraik többek lesznek, fejlődhetnek. Sajtos Ildikó a helyi családsegítő szolgálat intézményvezetője hangsúlyozta, hogy ez a nap a szociális munka ünnepe a számukra és szeretettel, lelkesedéssel fogadták be ezt a szervezetet.

– Az iroda létrejötte nemcsak azért szükségszerű, hogy a fogyatékkal élőket támogassa, az érdekeiket képviselje, hanem azért, hogy nekünk a többségnek, akik most a fogyaték nélkül élők táborába tartozunk, tükröt tarthasson. Eligazítást adjon egy befogadó, toleráns és segítő világ felé – fogalmazott.

Kovács Zsuzsanna a Montázs projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a 22 helyszínen létrejött pontok legfőbb feladata az, hogy a fogyatékos embereknek és családtagjaiknak naprakész információkat nyújtson. Ezek kiterjedhetnek a közoktatástól kezdve a speciális egészségügyi ellátáson át, a foglalkoztatásig, vagy szociális elhelyezésig. Meg kell, hogy könnyítsék a folyamatokat, hogy az érintettek minél egyszerűbben találják meg az információkat. Ehhez nyújt segítséget a megújult Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portál, a www.efiportal.hu is.

Az információs pontokon működtetnek majd szülő klubokat, olyan sorstársi közösségeket, ahol egymástól is tanulhatnak és az önérvényesítés technikáját is elsajátíthatják a szülők. A fűzfői irodában két tanácsadó, Plank Beáta és Faragó Aranka várja az érdeklődőket.