Csendesebb fesztiválokra vágynak a balatoniak (magyaridok.hu)

A nyaralóktól érkezett tömeges panaszok hatására a Balaton Fejlesztési Tanács arról döntött: közbiztonsági testületük megvizsgálja a balatoni fesztiválok zajterhelési szabályozásának térségi szintű lehetőségeit. „Túl hangosak a többnapos fesztiválok, a tó déli partján tartott, késő esti rendezvények dübörgő zenéjéből a Tihanyban és az Alsóörsön nyaralóknak is kijut” – hangoztatják a panaszosok.

Az ismertebb nevén csendrendelet megalkotása a Balatonnál önkormányzati hatáskörbe tartozik, és egyben önkormányzati érdek is.

A tapasztalatok szerint töretlen az érdeklődés az üdülési szezonban tartott szabadtéri rendezvények iránt, amelyek bevétele jelentősen gyarapítja az önkormányzati büdzsét, ami alapul szolgál az idegenforgalmi adó alapján járó, központi költségvetési támogatáshoz.

A Balaton Fejlesztési Tanács szándéka szerint átvizsgálják a szabadtéri zenés rendezvények szabályozási feltételeit. Lehetséges, hogy már a jövő nyári fesztiválszezon előtt megszületik a testületi ajánlás, amely betartásával javulhat a helyzet – írt a magyaridok.hu.