Megújult a plébánia épülete Gyenesdiáson – a közösségi szellem megóvása a cél (TV Keszthely)

A beruházás egy korábban elnyert pályázatnak, a Veszprémi Érsekség, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás önkormányzatának támogatásával, valamint önerő felhasználásával valósult meg. Az épületet, a garázst, valamint az udvar egy részét is felújították.

 

Gyenesdiás önkormányzata 2020-ban nyert pályázatot közösségi tér kialakítására, ennek a projektnek az átalakításával valósult meg a mostani beruházás. A plébánia nem csak otthont ad a település plébánosának, itt zajlik a hivatali adminisztráció, illetve számos oktatás és egyházi esemény is. A megújított épület így valódi közösségi helyszínként tud szolgálni a jövőben.

„A plébánia alapvetően mindig közösség. Tehát nem a plébános és a hivatala jelenti a plébániát, hanem azok az itt élő, hívő emberek, akik kötődnek a saját egyház-közösségükhöz, és ezzel kapcsolatban valamilyen tevékenységet, elsősorban nyilván a katolikus keresztény lelkiségünkkel kapcsolatos tevékenységet folytatnak. Akár képzés szintjén, tehát egyfajta alapvető lelkiségi képzés, gondolhatok itt esetleg felnőtt hittanra vagy bibliaórára is.” 

– tájékoztatta a TV Keszthelyt Kerekes Zoltán, Gyenesdiás plébánosa.

A tervek szerint a plébánia kertjét is hasznosítanák, nyáron táborokat szerveznének a gyerekeknek. Az épület belső terei is megújultak. Falakat bontottak ki, így több tér lett közösségi összejövetelekre. Megújult a konyha is, így nagyobb vendéglátásra is alkalmas lett a plébánia. Gyenesdiás önkormányzatának kiemelten fontos a hitélet, és nagy öröm, hogy egyre több fiatal látogatja az egyházi eseményeket.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy összefogásban erősödik a hitélet, erősödik mindaz, ami a generációk összefogásáról szól, ami a vallás együttműködésről szól a szomszédos települések vonatkozásában, és talán annak, hogy újra telnek a templomaink, és gazdagszunk lélekben. Ennél fontosabb dolog nincs, hogy a világi képviselőtestületek üdvözöljék az egyházi fejlesztéseket.” 

– emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A felújítás 2023 elején kezdődött, a beruházás összesen 37 millió forintba került. Az épületben a bútorokat is kicserélték, hiszen a korábbiak nagyon rossza állapotban voltak, azokból szinte semmit nem sikerült megmenteni. A projektet Vonyarcvashegy önkormányzata is támogatta.

„Ami mindig fontos volt számunkra, hogy egységben legyünk nem csak a térségben, hanem hazánkban is. Ezért fontos, hogy Gyenesdiás nagyközséggel együtt mi Vonyarcvashegyen itt is egy közös kapcsolatot létesítettünk az egyházközségünk révén. Olyan közösségi tér alakulhatott itt ki, amely egyben a plébániák és a generációk közti távolságot is tudja csökkenteni.” 

– tette hozzá Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A felújított plébánia átadásán fogadásra várták a két település és az egyházközség elöljáróit. A tervek szerint a jövőben több alkalommal is találkoznak majd az egyházi és világi képviselők.