Megújult a katolikus templom Reziben (Keszthelyi TV)

A középkori gót templom felhasználásával épült Reziben az a katolikus templom, aminek belseje pályázati forrásból és magánszemély hagyatékából újulhatott meg. A Szent Lukács védőszentjének szakrális helye az elmúlt években kívülről, ebben az évben pedig belsejében lett megújítva. Az új templombelsőt Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg Rezi község katolikus templomának belsejét a községben tartott szentmisén, búcsú napján. A Festetics család barokk stílusban építtetett imahelye 1723 és ’76 között épült. 1908-ban kereszthajóval bővítették. A település mindig nagy gondot fordított arra, hogy a hívek imaháza méltán hirdesse a katolikus egyház igéit. Huszonhat évvel ezelőtt külsőleg és a templomtérben is végeztek megújításokat.  A tetőszerkezetet kicserélték és belsőleg is végeztek munkálatokat. Az idén a templom belseje teljesen megújulhatott.

“A huszonhat év az hosszú idő, s hát muszáj volt most már a belső térnek a restaurálása, tatarozása mondjuk úgy, hogy inkább ilyen tisztító festést adni neki, meg hát két évvel, három évvel ezelőtt a külső újult meg, de annak azért még folytatása van, és hát belülről nem csak a templomtérnek a tisztító festése történt meg, hanem két-három oltárnak a restaurálása is.Meg egy-két szobornak a restaurálása, ami ugyanakkor még folyamatban van, mert nem tudtuk mindet befejezni.” – mondta Kiss László esperes a Keszthelyi TV Híradójában.

A főoltárt, a szobrokat pályázati pénzből újították fel pár évvel ezelőtt, 6 milló forintos támogatással. Most a teljes belső festés, a további szobrok és freskók megújulásához szintén pályázati forrás állt rendelkezésre, amit kiegészített a templom egykori sekrestyésének, Vajda Imrénének több millió forintos hagyatéka is. A közel tíz millió forintból teljes rekonstrukcióra kerülhetett sor a  faluban dombon, szabadon álló, kerítésfallal övezett, keletelt, egyhajós, keresztházas templom belsejének megújulására. A településen élők büszkék a templomukra, s arra is, hogy összefogással mindig szépül és rendben tartott.

“A katolikus közösségeknek a templomuk védőszentjéhez kötődő rendezvény ünnep, és reméljük, hogy majd újra reneszánszát éli ez a rendezvény, de ma különösen örülünk annak, hogy itt Reziben, a rezi búcsúban együtt lehetünk, a szentmisén is együtt lehetünk, hiszen érsek úr,megtisztelte jelenlétével a mai rendezvényünket, ami egybeesik a főoltárunk felújításával, annak a megáldásával.” – tett említést a település polgármester,Cserép Gábor.

A  közel tíz millió forintból megújult templombelső, a templom környezete azt mutatja, hogy a látnivalóiban gazdag, gyönyörű környezetben lévő római katolikus vallású településen a hit mellet az épített öröksége megőrzése is fontos.