Az elmúlt 100 év 7. legmelegebb éve volt az idei

A tavasz után a nyár is melegebb volt a szokásosnál és a térbeli és időbeli szélsőségek ellenére országos átlagban a sokévi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék hullott. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 21,8 °C foknak adódott, ami 1,6 fokkal haladta meg az 1981–2010-es normálértéket és ezzel a 7. legmelegebb nyár volt 1901 óta – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Az idei nyár során összesen három alkalommal adtak ki másodfokú hőségriasztást (július 30 és augusztus 5, augusztus 7-10. és augusztus 21-23.). A háromhavi csapadékmennyiség országos átlagban 201,6 mm volt, mintegy 2%-kal több, mint az 1981–2010-es normál. A nyári csapadék jellemzően szélsőséges időbeli és térbeli eloszlással érkezett. Több településen, egy-egy napon a szokásos havi csapadék többszöröse hullott, ugyanakkor az északkeleti országrészben augusztusra már csapadékhiány alakult ki.

A nyári hónapok átlagában az ország legnagyobb részén 21-23 °C között alakult a középhőmérséklet. A legmelegebb az Alföldön volt: itt a 22 °C fokot meghaladta az évszakos átlag. Leghűvösebb tájakat ezúttal is az Északi-középhegységben, a Mátra és a Bükk területén találjuk, ahol a nyári átlaghőmérséklet 17 °C fok alatt maradt. A legmagasabb nyári hőmérsékleti átlag (24,3 °C) Budapesten adódott, a leghűsebb nyarat pedig Kékestetőn tapasztaltuk, itt az évszakos átlag 16,8 °C volt.

Összességében 2018 nyarán átlagos mennyiségű csapadék hullott. A nyári hónapok csapadékösszege 201,6 mm volt, ami a sokévi átlag 102 százaléka. Az országos átlag azonban elfedi azt a tényt, hogy térben és időben olykor igen koncentráltan érkezett a csapadék egy-egy régióba. Különösen csapadékos időjárás jellemezte júniusban a Bükk-hegységet és Vas megyét. Bánkúton 24 óra alatt több havi csapadékmennyiség, 173 mm zúdult le június 10-én. Az idén nyáron a Bakonyban és az Alpokalján 300 mm-nél is több eső esett, míg az északkeleti országrészben a csapadék mennyisége nem érte el a 100 mm-t. A nyári csapadékösszeg maximuma 427 mm volt, melyet Bakonybélben mértünk, míg a legalacsonyabb csapadékmennyiséget (74,6 mm) Tiszabercel állomáson összegeztük. Az átlagosnál egyértelműen csapadékosabb volt a Balaton-felvidék és a Bakony térsége. Az átlagosnál szárazabb területnek adódott a Bodrogköz és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területe, ahol több, mint 30%-kal kevesebb csapadék hullott a nyár folyamán, mint általában.

A met.hu éghajlati visszatekintőjében további térképes összefoglalót találnak arról, hogyan változott a középhőmérséklet hazánkban 2018 nyarán havonta.