Megújult a balatonberényi önkormányzati hivatal épülete

Balatonberény Község Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében 32 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásban biztosította. Az önkormányzat a támogatás segítségével az önkormányzati hivatal épületét újította fel. 

Balatonberény Község Önkormányzatának a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-3.2.1-15 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívásra benyújtott pályázata 2017. június 9-én részesült támogatásban – közölte a település polgármestere.  A Kossuth tér 1. szám alatt található önkormányzati épület energetikai felújításával a projekt és az önkormányzat célja egyrészt a költség és energia-megtakarítás, másrészt a lakosság és az önkormányzati partnerek környezettudatos szemléletformálása volt.

A fejlesztéssel érintett önkormányzati hivatal épülete 1996-ban épült, az épületen azóta átfogó felújítás nem történt. A határoló szerkezetek és faszerkezetű nyílászárók hőszigetelése a kornak megfelelő követelményektől már jelentősen elmaradt, így azok energetikai korszerűsítése időszerűvé vált. Az épület felújítás részeként megvalósult a homlokzati felületek hőszigetelése, az új műanyag nyílászárók és az új kondenzációs gázkazán beépítése a kapcsolódó gépészeti korszerűsítéssel. A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére napelemes kiserőmű rendszer került kiépítésre. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében az elérési útvonal kiépítésével megtörtént a valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedő komplex (fizikai és info-kommunikációs) akadálymentesítés is. A fejlesztés eredményeként az épület fenntarthatósága és használhatósága nagymértékben növekedett. A kisebb nyersanyag felhasználás következtében, mindamellett a megújuló energia felhasználásával az épület környezeti hatása, a CO2 kibocsátása is jelentősen csökkent.