Megújult a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Hegyestű (Demokrata)

Megújult kiállítással és alapos renováláson átesett külső látogatótérrel várja az érdeklődőket, különösen a családokat a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, ez a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó turisztikai és természettudományos tünemény.

A Balaton-felvidék évmilliók többszörös vulkanikus tevékenységének nyomait őrzi. A Tihanyi-félsziget – akkor még szigetként – mintegy nyolcmillió éve emelkedett ki a Pannon-tengerből, a tanúhegyek – a Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács, a Tóti-hegy, a Csobánc, a Haláp, a Somló, a Ság és a Hegyestű – pedig hozzávetőleg 3,5 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A tengerszint feletti 338 méteres magasságú Hegyestű tömör bazaltsípokból áll, 1930-ban fejteni kezdték ezeket. Csillével szállították a köveket Zánkára, a 71-es út macskakövezéséhez és a Balaton északi partján épülő vasúthoz használták fel őket. 1970-ben abbamaradt a természetpusztítás, addigra 40 ezer köbméter követ termeltek ki a bányászok.

A felhagyott bazaltbánya természetvédelmi terület lett, 1997-ben pedig megnyitott a geológiai bemutatóhely föld- és bányatörténeti, valamint természetrajzi kiállítással. Az elmúlt közel negyed évszázad alatt eljárt fölötte az idő, így ideje volt jelentősen korszerűsíteni.

Június végén két jelentős fejlesztésnek értünk a végére. A Széchenyi 2020 program keretében mintegy 400 millió forintból megújult a látogatóközpont, lift beépítésével akadálymentesen megközelíthető a kiállítás, anyaga felfrissült, a kor igényeinek megfelelően interaktív lett, és létrejött egy teljesen új moziterem is

– mondta a Demokratának Szabó Attila természetőr. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa büszkén vezet körbe a tárlaton. A Tűzben született – egykor tomboló vulkánok nyomában a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkban című kiállítás jól érthetően, hatásos, erőteljes látványvilággal mutatja be a térség vulkanizmusát, gazdagon adatolva Magyarország földrengéstörténetét. Akár kihelyezett földrajzórák is tarthatók itt.

Megújultak a park gyerekjátékai is, így a legkisebbek sem unatkoznak, amíg az idősebbek bejárják a bemutatóhelyet.