Megújul és korszerűsödik a balatongyöröki templom (Zaol.hu)

Felújítják és korszerűsítik Balatongyörök templomát. A munkálatok bő egy évig tartanak, de a rekonstrukcióra még gyűjtik a forrást.

1715-ben emelték, majd 1754-ben és a 19. század elején  klasszicista stílusban újjáépítették a Szent Mihály templomot. 2015 nyarára az önkormányzat beruházásban megújult a Templom-tér, most  a szakrális  épület szebbé és korszerűbbé tételét tervezi az egyházközség. A rekonstrukció a templom belsejében lévő pvc-burkolat lebontásával kezdődött.

– Feltételeztük, hogy alatta rossz állapotú, vizes falakat találunk, így is volt. Leverték a felvizesedett vakolatot, most szárad a fal. A következő lépés a villanyszerelési munkálatok: javítás, csere és bővítés lesz. Ezt követően megtörténik a levert vakolat pótlása lélegző vakolattal és el fog készülni egy lélegző szegély a templom belső oldalán. Utána következik a várva-várt belső tisztasági festés – sorolta a munkálatokat Tüske Tibor, az egyházközség elnöke.

Korszerűsítést is terveznek: a hősugárzó berendezést szeretnék padfűtésre cserélni. A vizesedés további megakadályozása miatt a templom szellőztetését is meg kell oldani és külső szellőzőjárda kiépítésére is szükség van. A templom külsejének festése is megtörténik, szeretnék rendbe tenni az épület melletti sírkertet és a sekrestye mellett illemhelyet kialakítani. Mindezek a nyári szezon után történnek meg: részint addig száradnak a vizes falak, másrészt most kérik be a munkálatokra az árajánlatokat.

Lekics Imre, egyházközségi tag elmondta: korábban már két jótékonysági koncerten is gyűjtöttek a munkálatokra. 2,3 millió forint már rendelkezésükre állt, a most elvégzett munkálatok 400 ezer forintba kerültek. Becslések szerint a tíz millió forintot meg fogja haladni a tervek megvalósítása. Az ígérvények szerint az érsekség és az önkormányzat biztosít támogatást és a hívek adományaira is számítanak.

(15:50)