Megújul a kehidakustányi templom (zaol.hu)

Folyta­tódik a megújulás a Gyümölcsoltó Boldogasszony-­templomban, most a szembemiséző oltár, az ambó és a lourdes-i oltár alsó része készült el. Később ezeket olyan színűre festik, amilyenek a fő­oltár páratlan, fából készült szobrai lesznek a konzer­váló kezelés után.

Az előző évben restaurálták az országban egyedülálló, leromlott állagú főoltárt a település katolikus templomában. A hársfából készült szobrok több mint 250 évesek, és szinte páratlan módon ószövetségi személyeket ábrázolnak, összekapcsolva a kompozíciót az angyali üdvözlettel, vagyis az Ó- és az Újszövetség találkozása jelenik meg az ábrázolásban, ami meglehetősen ritka – tudósít a zaol.hu.

A templom főoltárát az egyházügyi államtitkárság segítségével helyreállították, a munka pedig ebben az évben újabb 12 millió forintos pályázati forrásból folytatódik: speciális eljárással konzerválják, még ellenállóbbá teszik a szobrokat. Tavaly a szószéket és a fűtési rendszert is felújították, illetve kicserélték a padokat.

Már akkor terveztük a szembemiséző és a lourdes-i oltár, továbbá az ambó megújítását, ami végül idén, húsvét előtt készült el. Korábban kovácsoltvasból volt mindez, amit már annak idején is ideiglenes megoldásnak szántak, igaz, évtizedekig szolgálták így a hitéletet. Eljött az ideje, hogy a templomi megújulás részeként ezeket is lecseréljük

– fogalmazott Koltai Artúr plébános

Most mindent fából faragtak, később pedig, ahogyan a főoltár elnyeri végső színezését, a szembemiséző és a Mária-oltár, valamint az ambó is ugyanolyan lesz.

A Gyümölcsoltó Boldog­asszony-templom az elmúlt évtizedben látványosan megújult. Egy ministránstalálkozóval és a Kehidai Baráti Kör megalakulásával kezdődött a folyamat, amelynek fő célja az épület rekonstrukciója volt. Előbb új tető- és födémszerkezet készült, majd kicserélték a villamos hálózatot, később pedig korszerű technológiával szigetelték a 255 éves, vizesedő falakat, és lakossági összefogással megújultak az erdélyi Horváth Mátyás által az 1970-es években készített stációk is.