Megszüntették a nyomozást a balatonföldvári önkormányzatnál

A kikötő előtti területen lévő üzlet tulajdonosok és üzletben érintettek 2019. decemberében feljelentést tettek, mert álláspontjuk szerint Balatonföldvár Önkormányzat részéről ismeretlen tettes hivatali helyzetével visszaélve, jogosulatlanul kezdeményezte az üzletek kisajátítását. Ezt követően a rendőrség az önkormányzati hivatalban iratokat foglalt le. A nyomozás eredményeként a rendőrség az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. A feljelentők a megszüntető határozat ellen panaszt tettek, azonban a panaszt elutasították, így a döntés 2020. június 29. napján jogerőssé vált. A lefoglalt iratokat a hivatal részére visszaadták.

Mint ismeretes, 2017. március 10-én vásárolta meg Balatonföldvár Város Önkormányzata a Balatoni Hajózási Zrt-től a balatonföldvári 20
helyrajzi számú, 2230 m2 nagyságú, a kikötő bejárat előtti ingatlant 8.000.000.- Ft + Áfa vételárért – olvasható a Balatonföldvári Önkormányzati Hírlevélben.

A területen az önkormányzat a nyári városközpont megvalósítása érdekében közparkot, közösségi teret kíván létrehozni és ezzel együtt a
balatonföldvári kikötő fejlesztését biztosító beruházás alapfeltételét, a közút kapcsolatot kívánja megteremteni.

A kikötői büfésor vállalkozói az önkormányzat és a BAHART Zrt. között létrejött adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapítása
iránt indítottak pert, szerintük ugyanis az önkormányzat nem jogszerűen szerezte meg a kikötő előtti területet. A most meghozott elsőfokú bírósági ítélet azonban egyértelműen megállapította, hogy az önkormányzat jogszerűen szerezte meg a 20-as helyrajzi számú ingatlant és a bíróság valamennyi benyújtott keresetre elutasító ítéletet hozott.

Az Önkormányzat tájékoztatása szerint a kikötői üzletsor tulajdonosai 3 éve próbálják elhitetni, hogy az önkormányzat nem jogszerűen szerezte meg az ingatlant, valamint próbálják magántulajdonba venni a 120 éve közparkként funkcionáló területet, ezért folynak a perek, melyek rendre az önkormányzat álláspontját igazolják.

Holovits Huba Balatonföldvár polgármestere az ítélettel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

„Meglepett volna, ha másképp történik. A terület megvásárlásával a város vagyonát növeltük közérdekű területfejlesztés céljából. Elmarasztalni az önkormányzati szektorban a közvagyon csökkentése, elherdálása esetén szoktak.”

A mostani ítélet várhatóan felgyorsítja az eljárásokat – áll a hírlevélben.