Mégsem lesz szülészeti fekvőbetegellátás Keszthelyen, máshova kell menni szülni

A Keszthelyi Kórház honlapján megjelent tájékoztatás szerint július elsejétől az intézmény körzetébe tartozó települések lakói számára öt távolabbi kórház biztosítja a szülészet-nőgyógyászati fekvőbetegellátást. Április közepén jelentette be először a kórház, hogy szüneteltetnie kell az említett ellátást orvoshiány miatt. A város segítséget ajánlott fel az ellátás beindításáért, ami május 6-tól ismét működött. A jelek szerint csak átmenetileg tudták orvosolni az orvoshiányt.

 

Így szól a megjelent tájékoztatás:

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. július 1-től a Keszthelyi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán változatlanul biztosított a járóbeteg ellátás, a terhesgondozás, a nőgyógyászati szakellátás és az egynapos ellátások.

A lakóhelyhez való távolságot figyelembe véve a szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás – az intézmények közötti megállapodások alapján – az alábbiak szerint biztosított a Keszthelyi Kórház körzetébe tartozó települések lakói számára:

 

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház:

Balatongyörök, Cserszegtomaj, Dióskál, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Gétye, Gyenesdiás, Hévíz, Karmacs, Ligetfalva, Nemesbük, Rezi, Vállus, Várvölgy,

Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaköveskút, Zalaszántó, Zalaszentmárton, Almásháza, Tilaj, Döbröce,

Kallósd, Kehidakustány, Kisgörbő, Nagygörbő, Kisvásárhely, Mihályfa, Óhid, Sénye, Sümegcsehi, Szalapa, Zalaszentgrót, Zalaszentlászló. 

 

Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház:

Keszthely, Alsópáhok, Felsőpáhok, Bókaháza, Sármellék, Szentgyörgyvár, Zalavár, Zalaszabar

 

Ajkai Magyar Imre Kórház:

Bazsi, Sümegprága, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Hegymagas, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Nemesvita, Szigliget, Uzsa

 

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház:

Balatonberény, Vörs, Balatonszentgyörgy, Hollád, Tikos, Főnyed, Szegerdő

 

Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház – II-es progresszivitási szintű nőgyógyászat:

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Bazsi, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyulakeszi, Hegymagas, Hetyefő, Káptalantóti, Kisapáti, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Nemesgulács, Nemesvita, Raposka, Rigács, Sümeg, Sümegprága, Szentimrefalva, Szigliget, Tapolca, Ukk, Uzsa, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalameggyes

 

A szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást biztosító intézményekben a személyi és a tárgyi feltételek rendelkezésre állnak, az ellátáshoz való hozzáférés minden érintett számára biztosított.   

Szíves megértésüket és együttműködésüket kérjük!

Keszthelyi Kórház

 

Előzmények:

Április közepén, amikor a kórház bejelentette az ellátás szüneteltetését, Manninger Jenő polgármester a közösségi oldalán jelentette be, hogy Nagy Bálint országgyűlési képviselővel együtt az egészségügy szakmai irányítóihoz fordultak. Azt írta: a kórház működtetése nem a városhoz tartozik, ezért segítséget kértek, hogy a szakmai irányítók tegyenek meg mindent a keszthelyi kórház szülész-nőgyógyász fekvőbeteg-ellátás mihamarabbi helyreállítása érdekében.

Mivel a bejelentett szüneteltetés oka, hogy a meghirdetett státuszokra nem jelentkezett elegendő számú orvos, ezért polgármesterként felajánlotta, hogy szükség esetén önkormányzati bérlakásokat biztosítanak a később jelentkező orvosoknak.

A Keszthelyi Kórház áprilisban közleményben hangsúlyozta, hogy vezetése az irányító kórházzal együttműködve mindent megtesz azért, hogy az aktív szülészet-nőgyógyászati betegellátás a lehető legrövidebb időn belül helyben váljon elérhetővé.

Május 6-ra helyreállt az ellátás, amit július elsejétől megszüntetnek.