Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválja (tvkeszthely.hu)

Megnyitotta kapuit a Kézműves sörök és Házi Ízek Fesztiválja Vonyarcvashegyen. Sörkülönlegességek, magyaros ételek és kulturális programok várják a kikapcsolódásra vágyókat három napon át – írja a tvkeszthely.hu.

Bátor jelentkezők emelték csütörtökön este a söröskorsót. Mindannyian a sörfesztivál sörivó versenyére neveztek. Ahogyan a középkori Angliában sörrel indították a napot, úgy Vonyarcvashegyen, a sörrel zárják a következő napokban. A nyitónap versenyének győztese a településen nyaral. A Szentendrei-szigetről érkezett. A versenyzőknek egy liter sört kellett minél gyorsabban meginni.”/Egyik kedvencem, úgyhogy nem okozott gondot egy liter sör megivása.”- mondta a nyertes Gábris Kornél.

A hagyományos nyárindító fesztiválon hazai és külföldi kézműves sörfőzdék kínálták a vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag kedvelt italt. A sörfogyasztók kedvükre válogathattak a kínálatból. „Az évszak minden részében fogyasztom a sört. Nagyon szeretem. Az ideálishőmérséklet olyan 10 fok körül van – legalábbis nekem-. Kicsit kesernyés legyen. Az édes inkább a hölgyeknek/nektek/ való. Amit itt iszok az 10 fok környéki, teljesen jó, isteni íze van.”- nyilatkozott Szirmai Péter.

A fesztiválhangulatot fokozta a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar játéka. Pillanatok alatt megtelt a rendezvénytér a kora esti órákban. A standokon  hagyományos , magyaros ételek közül válogathattak a vendégek. A volt házi rétes. Sütötték a gyermekek kedvencét, a palacsintát, de volt lecsó, burgonya, káposztás finomságok és a Balaton-parton elmaradhatatlan hurka-kolbász. Akadt olyan fiatal a programon, aki nem csak kóstolta, hanem sütötte is a disznótoros ételeket.”Gyerekkorom óta nagy magyaros íz kedvelő vagyok – ha fogalmazhatok így – illetve hát a fesztiváloknak is nagy rajongója. Először még fogyasztóként, aztán nyílván, amikor nagykorúvá válik az ember, akkor csatlakozik a családi vállalkozásba és a másik oldalról is átérzem ezt a lehetőséget.”- mondta el Hegyi Zsolt.

A fesztivál tökéletes helyszín a kikapcsolódásra. A  gyermekeknek is  nyújt újdonságot a játékszigeteken.”Most értünk ide és nézzük a golyókat./szeretsz társasjátékozni?-/Igen.”- mondta az öt éves Bocsik Hanna.

A népszerű üdülő település programokkal is színesíti a nyaralók szabadidős lehetőségeit. A sörfesztivált 14 éve júniusban rendezik meg Vonyarcvashegyen. „Jócskán, június közepén túl vagyunk, benne vagyunk a nyárban, de ezzel indítjuk el a nyarat és ez nem csak kifejezetten férfiaknak szóló házi ízek, sör ill. fesztivál,hanem mint láthattuk a sörivó versenyen, hölgyek is jelentkeztek. Nekünk az a célunk, hogy itt generációk találkozzanak egymással. Gyerekek, kamaszok, felnőttek. Díjmentes ugrálóvárat tudunk biztosítani, kézművesekkel látjuk el, közel van a Balatonunk, tehát itt nagyon sok a sétálás is. De ahhoz, hogy generációk tudjanak találkozni,a közösséget szeretnénk ezzel megerősíteni.”- adott tájékoztatást Vonyarcvashegy polgármestere, Pali Róbert.

Kézműves sörök és Házi Ízek Fesztivál a gasztronómiai élvezetek mellett három napon át kínál szórakozási lehetőségeket is. Koncertek és utcabál várja a látogatókat.