Megnyitották a balatonalmádi rendezvényházat (mti)

Megnyitották a balatonalmádi rendezvényházat pénteken, így az egykor magtárként működő épületben néhány év szünet után ismét koncertek, kiállítások várják a látogatókat.

A megnyitón Keszey János, Balatonalmádi polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az 1780-as években magtárnak épült ház egy múlt év végi kormányhatározat értelmében kerülhetett önkormányzati tulajdonba. Közölte: a balatonalmádi önkormányzat 120 millió forintot kapott a kormánytól, az épületet 114 millió forintért vásárolták meg, 6 millió forintot pedig a ház felújítására fordítottak.
A Magtár első kiállítása, a Balaton Tárlat jövő szombaton nyílik – fűzte hozzá Keszey János.  A polgármester felidézte: a műemléképületet Szentgyörgyi Horváth Zsigmond balatonfüredi földesúr építette, aki Horváth Anna nagyapja volt, akinek a tiszteletére az első Anna-bált rendezték 1825-ben.
Később Erkel János, Erkel Ferenc zeneszerző öccse volt az épület tulajdonosa, majd Jordán Alajos, a 13. huszárezred tisztje birtokolta. 1945 és 1950 között az orosz hadsereg élelmiszerraktáraként működött a magtár, majd a termelőszövetkezet, később az önkormányzat tulajdonába került.

 A kétezres évek elején felújították, rendezvény- és borházként működött, a működtető cég két évvel ezelőtti felszámolásáig.  Kontrát Károly, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a rendezvényház impozáns építészeti megoldásai a magyar emberek tehetségét és szorgalmát bizonyítják.