Megkezdődött a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál (veol.hu)

Szeretjük a színházat, a közönséget és az operettet, mondta Oberfrank Pál a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál csütörtöki nyitóceremóniáján a színházkertben.

A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott, e hármas szeretet jegyében hozták létre a rendezvényt, szeretet uralja az egész világot. A négynapos fesztivál célja, hogy bemutassa, milyen operett előadások születtek az évadban és ezt a csodálatos műfajt védjék, átadják az utókornak. Keller János fesztiváligazgató, a műsor szerkesztő-rendezője kiemelte: idén is családi fesztivált szerveztek, ahol a legkisebbektől kezdve az idősekig mindenki jól érezheti magát, megtalálhatja a számára vonzó programot.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy Veszprém fesztivál kínálata gazdag és bőséges, nehéz ehhez hozzátenni. A Veszprémi Petőfi Színház azonban bebizonyította, hogy lehet; a magyar szíveknek kedves operett műfaját állította központba. A műfaj legjavát mutatják be a fesztiválon, ami éppen olyan magas színvonalú, ahogyan a város többi rendezvénye – írja a veol.hu.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár megnyitójában kiemelte, az operett a színházi műfajok közül elsőként lett hungarikum. Nagyszerű zene, kellemes dialógusok, tévedések, bonyodalmak, váratlan felbukkanások jellemzik, végül mindig pozitív a befejezés. Sokan könnyű műfajnak tartják, holott ez nem igaz, csak a legkiválóbb művészek képesek azt előadni. Veszprémben kiváló színészek játszanak. Az államtitkár a színpadon leleplezte Rátonyi Róbert egyik fellépő ruháját.

Nagy Károly apátkanonok megáldotta a rendezvényt. Azt mondta, az operettben mindig a szeretetnek kell diadalmaskodni, az előadások azt ábrázolják, hogyan lehetnek boldogok az emberek. Az operett feloldja az ember lelkét és elhozza szívébe a békét.

Rátonyi Róbert életének utolsó szakaszában négy előadást rendezett Veszprémben. Tisztelegve a nagy művész előtt a tavalyi nagy sikerre való tekintettel rendezte meg a Veszprémi Petőfi Színház a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivált. A fesztivál négy napján operett előadások, összeállítások, szakmai beszélgetések, gyereksziget és családi programok várják a kikapcsolódni vágyókat.

A látványos ünnepségen fellépett a Kossuth-díjas Oszvald Marika. A közönség nagy tapssal, lelkesen fogadta a Budapesti Operettszínház művészét, aki a Légy az icipici párocskám, a Gilolo és a Hajmási Péter című dalokat adta elő.

A Veszprémi Petőfi Színház művészei a Csárdáskirálynő című operett A lányok, a lányok, a lányok angyalok, a Lili bárónő című előadás a Mi kell a férfiaknak című slágerét énekelték, de elhangzott a Gül baba című darabból a Nekem egy feleség kell, valamint a Mária főhadnagyból a Némán várni című szám. Fellépett Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Bonita Sporttánc Egyesület, Hrisafis Gábor cirkuszi percekkel szórakoztatta a közönséget.

A színpadon este a kecskeméti Katona József Színház Állami áruház című előadását láthatta a közönség.

További részleteket a fesztiválról itt olvashatnak.