Megitta az aszály az idei bor ötödét (sonline.hu)

Javában zajlik a szőlőszüret a balatonboglári borvidéken. Az idei termés minőségével nincs gond, viszont a mennyiség átlagosan 20 százalékkal kevesebb 2021-hez képest – írja a sonline.hu.

 

A Csabagyöngyével kezdődött a szüret a balatonboglári borvidéken augusztus elején.

– Az aszállyal keményen meg kellett birkóznia a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban – mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet társ­tulajdonosa. Most 10-15 százalékkal kevesebb termést tudtak betakarítani a dél-balatoni Ordacsehiben, mint a korábbi években – összegzett a szüreti félidőben.

Végezett az Irsai Olivér szüretelésével Szőlősgyörök környékén Koltai Tamás. Évek óta kombájnokkal végzik a betakarítást, mivel szerinte kézi munkaerőt nagyon nehéz találni.

– Tavalyhoz képest 20-30 százalékkal kevesebb szőlőt tudtunk szüretelni. Szerencsére a minőséggel nincs probléma, az Irsai esetében kicsit alacsonyabb savtartalmat mértünk – mondta el a balatoni borász. A héten chardonnay és az ottonel muskotályfajtákat szüretelik. – A szőlő nagy részét a saját borászatunkban dolgozzuk fel, de el is adunk a termésből, amit hasonló áron vesznek, mint tavaly – jegyezte meg Koltai Tamás.

– A lehűlés hatására jobb a kedvünk, 30–55 milliméter csapadék esett Balatonbogláron és környékén, ami jót tett a középérésű fajtáknak – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Az Irsai Olivér fajta szüretelésével végeztek már a borvidéken. – Jó volt a létartalom és az ár is emelkedett, kilónként 165 forintért vették ezt a fajtát – jegyezte meg az elnök. Kiemelte, a pezsgőalapnak és rozéknak való szőlőfajtákat is szedik már.

– Az idei év az aszály miatt nagyon hektikus, de annyit már látunk, hogy 20-30 százalékkal kevesebb lesz a termés a szőlőültetvényeken – összegzett lapunknak Légli Ottó.