Még tart a hétfői viharkárok felszámolása – Megállás nélkül bőgnek a motorfűrészek Somogyban

Jelenleg még nyolcvanhét tűzoltó dolgozik a siófoki járás területén a hétfő esti viharkárok felszámolásán. Több somogyi önkéntes tűzoltó egyesület is jelentkezett a vihar sújtotta térségben, segítséget nyújtva a reggeli óráktól folyamatosan fűrészelő hivatásos egységeknek – áll a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden este kiadott beszámolójában. 


Az utak megtisztítását követően épületekre és villanyvezetékre dőlt fákat kellett eltávolítania az elmúlt tizenkét óra során a tűzoltó egységeknek Tab és Siófok térségében. A legtöbb jelzés a segélyhívószámokra a siófoki Baross Gábor utcából érkezett, ahol tetőszerkezeteket rongáltak meg a földből gyökerestül kifordult, derékban kettétört fák. Volt, amelyik telken a lakóházat megkímélte a vihar, az udvarban álló lakókocsit azonban a földdel tette egyenlővé egy kidőlt fa.

A siófoki, a nagyatádi és a kaposvári hivatásos tűzoltók mellett a tabi és a böhönyei önkormányzati, valamint a látrányi, a törökkoppányi, a csökölyi, a bodrogi és az igali önkéntesek darabolják motoros láncfűrésszel az épületeket megrongáló fákat.

A kedd este érkező újabb vihar következtében Bálványoson, Kiskorpádon és Nagybajomban is útra dőlt fák eltávolítását végzik e pillanatban a tűzoltók, Nagyatádon több kidőlt fa képez forgalmi akadályt, amelynek felszámolásán a város hivatásos egységei dolgoznak.

A Balaton-parton a holnapi napon is folytatódik a károk felszámolása.

Az MTI-t Bázelné Mihályka Szabina, a somogyi katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta, hogy a vihar okozta áramkimaradás 39 település 11 ezer fogyasztóját érintette, a nap folyamán sikerült szinte mindenütt a szolgáltatást helyreállítani, de akad még ingatlan, ahol aggregátor segítségével biztosítják az áramot.

A károkat többnyire az okozta, hogy a szél által tövestül kicsavart vagy derékba tört fák lakóházakra, nyaralókra, gépjárművekre, vezetékekre estek.

A legkritikusabb helyszín Siófok Baross utcája, ahol most is a legtöbb tűzoltó dolgozik – közölte Bázelné Mihályka Szabina, aki a helyszínen tartózkodik. Ebben az utcában található az a kemping is, ahol az egyik fa egy sátrazó házaspárra dőlt – a súlyosan megsérült férjet kórházban ápolják. Rajtuk kívül még hárman megsérültek, miközben a segítségükre siettek.

Az egyik Baross utcai ház tetejéről öt kidőlt fát kell eltávolítani. Ebben az utcában néhány gépjármű, és egy lakókocsi is totálkáros lett – mondta a szóvivő.
A vihar után szünetelő vasúti közlekedés a kedd reggeli órákra állt helyre.