Számvetés a szigligeti pusztító vihar után (fotókkal)

Két napig tartó kárfelmérés után összegezte a Szigligetre lecsapó vasárnap esti vihar pusztításait Balassa Balázs polgármester a hirbalaton.hu-nak.

Így nézett ki a Szigligetre vasárnap este lecsapó vihar (fotó: szupercella.hu/Viharvadászok Egyesülete)

Vasárnap, július 9-én este 8 óra körül kezdődött a vihar Szigligeten, amely több mint fél órán keresztül tombolt, nagy mennyiségű esőt, jégesőt, és 100 km/órás szelet hozva.

A település pályázaton nyert forrást park-kialakításra, amely átadásra várt. Itt tette tönkre a vihar a gumiburkolatos futópályát, sétautat, növényesítést.

Két autóra fa dőlt, közel 10 ház alaksorába sáros víz folyt be, több vízelvezető megrongálódott, vagy megtelt hordalékkal. Az utakat helyenként hordalék lepte el, komoly akadályt képezve. Tíz fa dőlt rá villany, vagy telefonvezetékre, több esetben le is szakítva azokat. Az áramszolgáltató embereinek köszönhetően hétfő estére nem volt olyan településrész ahol ne lett volna áramszolgáltatás.

Egy kidőlt fa, amelynek a gyökérzete magasabb mint a traktor

A vihar során közterületeken 38, magánterületeken további 30 fa dőlt ki, vagy sérült meg annyira, hogy ki kellett, vagy ki kell vágni. Az erdőkben történt károkról még nincsenek pontos adatok.

Több köbméter kavicsot hordott le az eső a felső várból az alsó várba.

A vészhelyzetek és károk elhárításán a badacsonytomaji hivatásos és az ábrahámhegyi önkéntes tűzoltóság dolgozott, amely munkába másnap a keszthelyiek is bekapcsolódtak. Hétfőn reggelre szinte minden út járhatóvá vált. Az önkormányzati dolgozók a strandon és a várban végezték a kárelhárítást, hogy ki lehessen nyitni.

A szigligeti strandon, a napozóágyak mellé kidőlt fa (fotók: szigligeti önkormányzat)

A kárelhárítások jelenleg is tartanak. Nagyon komoly károk keletkeztek a település több részén is a szőlőtáblákban. A leveleket leverte a jég, a fürtök már bebarnultak. A kiskertek nagy része sár alatt áll.

A sportpálya mellett található parkban az előző este nemzetközi petáng versenyt tartott a Balaton SE petáng szakosztálya. Másnap este 12 fa “maradványai” terítették be a pályákat. „Bele se merek gondolni, ha egy nappal előbb jön a vihar” – mondta a polgármester.