Még nem jelent veszélyt a tigrisszúnyog (tvkeszthely.hu)

Jelen van hazánkban, de még nincs stabil populációja a tigrisszúnyognak. A tvkeszthely.hu által megkérdezett szakértő elmondta, hogy egyelőre nem tudtak ezzel a fajjal összefüggésbe hozható betegséget kimutatni hazánkban. A csípőszúnyogok gyérítése május óta zajlik, a Balatonnál több biológiai és kémiai beavatkozást végeztek.

Az ázsiai tigrisszúnyog, más néven ázsiai zebraszúnyog már évek óta jelen van hazánkban. Az invazív fajnak azonban még nincs stabil populációja. A trópusi és szubtrópusi területeken őshonos fekete-fehér csíkos szúnyog a Balatonnál is jelen van. Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyogirtásért felelős szakértői csoport vezetője szerint a rajzási időszakban mindig hírt ad média ennek a fajnak a jelenlétéről.

„Az nem újdonság, hogy megjelent, valóban megjelent Magyarországon a tigrisszúnyog. Tudunk róla, folyamatos méréseket is végzünk. Egy kicsit riogatásnak tartom, hogy minden évben azt mondják, hogy megjelent és itt van. Igen, itt van. Nem tudott még megtelepedni véglegesen Magyarországon. Horvátországba és Olaszországba már stabilan jelen van, folyamatosan figyeljük, egyelőre összekapcsolható betegségeket még nem igazából tudtunk kimutatni” – nyilatkozta a szakértő.

A szakértő hozzátette: nincs olyan helyzet, hogy e miatt a szúnyog miatt külön kelljen védekezni. Ha erre sor kerülne, akkor pedig kémiai módszerrel lehet ezt hatékonyan megtenni.

A Balatonnál már több biológiai és kémiai gyérítés is zajlott. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a katasztrófavédelem szervezi a központi gyérítést, de a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség is elvégzett már beavatkozást.

Országosan minden eddiginél több szúnyogirtás lesz a következő hetekben – mondta el a Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Hozzátette, hogy nincs felső korlát, annyit költenek irtásra, amennyit megkövetel a jelenlegi invázió.

Videó: tvkeszthely.hu