Elfújta a szeles hideg az idei meggytermést (sonline.hu)

Feleannyi meggyet szedhetünk, mint tavaly. A hűvös, esős nyár eleji időjárás miatt komoly terméskieséssel számolnak a termelők, ennek ellenére az felvásárlói árak nem emelkedtek nagy mértékben. A piacokon viszont ezer forintért adnak egy kilónyi gyümölcsöt.

Szerdán kezdte meg egy hektáros kiskorpádi területén a meggy szedését Kispál László. – Nincs jó évünk, a tavalyi mennyiség 30 százalékát tudjuk betakarítani – tette hozzá.

– A hűvös esős nyár eleji időjárás miatt rosszul kötött a termés, örülünk, ha a tavalyi mennyiség felét tudjuk leszedni a fákról – erősített rá a tapasztalatokra Mészáros József. A termelőnek hektáronként 3–4 tonnával kevesebb gyümölcse érik most.

– Hamar le kellene szedni az éretteket, de nem nagyon akad hozzá ember, szinte egyáltalán nem találni napszámost – jegyezte meg, s elmondta, hogy valójában az időjárás miatt két héttel később kezdődtek a szedések, arról is tud, hogy sokan csak a jövő héten állnak neki a fák rázásának.

– Országszerte 14 ezer hektár meggy van, ebből Somogyban kétszáz hektár, a legnagyobb ültetvények Berzence környékén találhatóak – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, a megtermelt meggy mindössze tíz százalékát fogyasztjuk itthon, a többi exportra kerül.

– Zömmel Németországba indul a magyar meggy, leginkább konzerv formájában. A lengyelek mélyfagyasztottan viszik ki gyümölcsüket. Szükség lenne hazai hűtőházakra, hogy lépést tudjunk tartani a tartósítási módot tekintve – mondta el a megyei elnök.

– Európa szerte kevesebb meggy termett, ami érzékelhető az induló árakban – mondta el Tömösváry Máté, a Balaton Ker–Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetője. Jelenleg 220–250 forintért veszik a gyümölcs kilóját. A gyümölcs kilóját a piacokon pedig átlagosan 1000 forintért kínálják – írja a sonline.hu.

Kampánnyal a hazai fogyasztásért

A meggy nagy része nem itthoni piacra kerül, a gyümölcsöt jövő héten köztereken, parkokban, vendéglátó egységekben, éttermekben népszerűsítik a hazai fogyasztók körében a megye számos területén.