Márciusban a TASTE Balaton fesztivállal indul a tavasz a Balatonon. A rendezvény március 7-16 között, 25 fő helyszínen és további kiegészítő helyszíneken zajlik majd. A szervezők idén, második alkalommal még színesebb programokkal készülnek: lesz vacsoraszínház, gasztrotúra, gasztroszauna, koktélkóstoló, zenés szabadtéri brunch, képzőművészeti kiállítás, BBQ és steak workshop – áll a szervezők közleményében. „Több étterem konyhájába is beállhatunk egy napra főzni, de megtanulhatunk süteményt sütni, beleshetünk a kombucha, vagy a kerámia készítés titkaiba, és akár elektromos bringára pattanva is fedezhetjük fel a régiót” – írják.
Csak pár név a gasztro-kulturális programok vendégeiből: Borbás Marcsi, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Ráskó Eszter, Kepes András, Nyári Krisztián, Lovasi András, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc… Rendesen megmozdul tehát a balatoni régió, mindenkinek ott a helye, aki szívesen elmerül a gasztronómia, kultúra és finom borok kombinációjában – fogalmaz a közlemény.
A gasztrofesztiválon a vendéglátóknak lehetőségük van a saját helyszínükön, egy nyugodtabb időszakban, extra programokkal is megmutatni magukat. Ilyenkor van idő és tér jobban megismerni a régiót – és nem utolsó sorban maguknak a vendéglátóknak is több energiájuk jut a betérőkre – mondják a szervezők; Budavári Dóra, Csapody Balázs, Csapody Bence és Kalas Györgyi.
Ha akarjuk, a szervezők a komfortzónánkból is kimozdítanak: Michelin ajánlott séffel főzni, reggel balatoni hideg vizes merüléssel indítani a napot, majd brunch-al folytatni, adattudóssal vacsorázni vagy Hamvas Béla életének nyomába eredni kétkeréken, mind olyan kaland, amire viszonylag ritkán van lehetőség. A hangsúly a bevonódáson, a közösségen és a családias hangulaton van, a programok általában kis létszámúak és személyesek – hangsúlyozzák.
És hogy mi lesz még?
- A balatonfüredi Sparhelt Bisztróba Pesti István séf érkezik, a badacsonyi Bonvinóval a bazaltbányászat nyomába eredhetünk egy történelmi előadással tarkított túra keretében,
- a Borbarátok vasárnapi ebéddel készül,
- a Hableányban Ráskó Eszter dobja fel a hangulatot,
- a Mi a Kő-ben pedig a Káli-medence vendéglátása kerül középpontba.
- A balatonszemesi Kisücsök mind a 10 napra készül programmal: az első hétvégén egy olasz régióból, Prepotto- völgyéből érkeznek vendégséf hölgyek, de lesz vertikális kóstoló Légli Ottóval, koktélvacsora, vagy megkóstolhatjuk milyen volt a monarchia konyhája. Választ kaphatunk arra, „Mi a magyar konyha?” és a Best of Balaton csapatával is részt vehetünk egy vacsorán.
- A balatonszőlősi Casa Christa étterem a magyar divatot járja körbe egy pop-up bolt és egy beszélgetés keretében, de érkezik hozzájuk a kínai konyha fenegyereke, Wang mester, valamint egy estére Kepes András is.
- Az ország legkisebb bisztrójában, a Csopaki Restiben belsőségek kerülnek az asztalra Szkladányi András segítségével, Ötvös Zsuzsi pedig egy egyedülálló, hatfogásos desszertvacsorát tart.
- A Dobosi Birtokközpontban szaunaszeánsz és gasztroszínház lesz,
- a Folly Arborétum zenés programokkal és koncertestekkel készül.
- A déli part legújabb éttermében, a Fricskában igazi sztárparádét terveznek: érkezik Thuróczy Szabolcs és Elek Ferenc, valamint Dragomán Györggyel egy egész napot tölthetnek az író rajongói.
- A Street Kitchennel közös eseményen pedig mindenki elkészítheti a saját harcsa-tacóját.
- Villásreggelivel vár a Káli Art Inn és a Kővirág is; utóbbiban a tulajdonos saját műhelyében kerámiaworkshopot tart, hasonló exkluzív program pedig a Villa Kabalában is lesz. A szigligeti Villa Kabala szinte minden nap workshopokat szervez: fermentált italokat is lehet készíteni náluk, valamint a bátrabbak eltölthetnek egy napot a konyhájukon is.
- Több művészeti workshoppal készül a keszthelyi John’s Pub is, ahol a Festetics-örökség is bemutatásra kerül. A sportos életmód követői Debreczeni Dórával futhatnak és szaunázhatnak a Balaton partján, és e-bike túra is lesz minden nap.
- A steakeké lesz a főszerep a Lavender Terasz és a Páskom 1802 konyháján,
- a Villa Chez Les Amis pedig idén is izgalmas vendégeket hívott: Kepes András, Nyáry Krisztián, Niszkács Anna és Gerendai Károly is várja a TASTE Balaton fesztiválra érkezőket.
További információk: https://tastebalaton.hu/programok/