Már öt ember vesztette életét az idei nyári szezon alatt a Balatonban (Blikk)

Sajnálatos módon az idei nyár első fele sem telt áldozatok nélkül a Balatonon. Hiába vannak jelen az életmentők és hiába hívják fel a figyelmet a legfontosabb elővigyázatosságokra, idén már öt ember is meghalt a magyar tengerben.

 

Idén eddig öten vesztették életüket a Balatonban. Összehasonlításképp az előző szezonok adatai: 2022 nyarán 11 személy, 2021-ben pedig 16 ember lelte halálát a júniustól augusztusig tartó nyári szezon alatt.

A balatoni halálesetekkel kapcsolatban a Blikk újságírói megkeresték a Balatoni Vízrendészeti Rendőrkapitányságot, ahonnan közölték, hogy az idei halálesetek közös jellemzője, hogy nem vízibalesetek során, illetve nem a viharjelzés vagy a fürdőzés szabályainak be nem tartása okán következtek be, azonban számos közös jellemzőjük van. A hivatásosok leírása alapján elmondható, hogy az áldozatok többsége idős, valamilyen alapbetegséggel rendelkező személy volt, aki magányosan ment fürdőzni. De akad még más hasonlóság is:

A parthoz nagyon közel (50-350 méterre), relatíve kis vízmélységben (50-120 cm-es vízmélység között) következett be a vízbefulladások többsége. Elsősorban a Balaton déli partján, de nem azonos helyszíneken, így gócpont vagy egyéb, kiemelten veszélyesként azonosítható helyszín nincs. Az esetek hátterében nem jogszabálysértés áll. A viharjelzési, a fürdőrendészeti és a víziközlekedési szabályok betartása mellett történtek meg a tragédiák.

Több esetben valószínűsíthető az időskori, valamilyen alapbetegségekből bekövetkező rosszullét és ebből adódó eszméletvesztés szerepe a gyors vízbe fulladási folyamat bekövetkeztében. Az esetek több mint fele az elrendelt hőségriadókban, vagy ezen időszakokhoz közeli hőcsúcsokban következett be, amely tendencia már évek óta tetten érhető. Az extrém meleg időjárás olyan mértékben megterheli az emberi szervezetet, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége a tragédiához vezető rosszullét bekövetkezésének.

Az eljárások során megállapítható volt, hogy sok esetben egyedül, magányosan mentek fürdeni az áldozatok, és a sekély vízben bekövetkezett rosszullét és eszméletvesztés folyamatába nem avatkozott be senki, így a későbbi sikeres reanimáció esélye nagyon csekély volt. – közölték lapunkkal a mentéssel is foglalkozó rendészek, akik 2023. július 18-ig 65 kivonulás során 122 főt mentettek ki a Balatonból.
Nem lehet elégszer elmondani, hogy ezek a tragédiák rendőri eszközökkel szinte megelőzhetetlenek. Az egyetlen hatékony megoldás a széles körű tömegtájékoztatás, a prevenciós előadások, és az íratlan vízi ismeretek állandó sulykolása lehet!

A rendőrök hangsúlyozzák, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje el az egyedüli vízen tartózkodást, főleg a legmelegebb órákban, különösen elrendelt hőségriadók esetén, mert egy esetleges rosszullét vagy baleset esetén – ha kéznél van a segítség – a tragédia elkerülhető.

Az időjárási viszonyok megváltozása okozta veszélyhelyzetek felismerésében és elkerülésében kiemelten fontos szerepet játszik a viharjelző rendszer a Balatonon. Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon!

– írták.